Marlenka – Reteta traditionala a prajiturii caramelizate cu foi de miere si crema bogata

Marlenka – Reteta traditionala a prajiturii caramelizate cu foi de miere si crema bogata

Marlenka este o prajitura delicioasa de origine est-europeana, formata din foi subtiri de aluat caramelizat si o crema bogata cu aroma de caramel si vanilie. Ideala pentru ocazii speciale, aceasta reteta imbina mierea, cacaoa si caramelul pentru un desert rafinat si savuros.

Ingrediente foi:
100 g unt
3 linguri miere
300 g zahar
1 lingurita otet
1 lingura bicarbonat de sodiu
2 oua
700 g faina fina
3 linguri cacao
Ingrediente crema:
250 g unt
3 tuburi de lapte condensat indulcit
2 plicuri de pudra de budinca de vanilie
600 ml lapte
4 linguri zahar

Mod de preparare Foi:
Intr-o cratita, topeste untul impreuna cu mierea si zaharul.
Amesteca otetul cu bicarbonatul de sodiu si adauga-l in cratita. Amestecul va incepe sa faca spuma.
Adauga imediat ouale, amestecand constant pentru a evita coagularea acestora.
Ia cratita de pe foc si incorporeaza faina amestecata cu cacao, amestecand bine pana obtii un aluat omogen.
Imparte aluatul in 6 parti egale. Intinde fiecare parte pe hartie de copt si asaza-le intr-o tava de 30×40 cm, intepandu-le usor cu o furculita.
Coace fiecare foaie separat, in cuptorul preincalzit la 170°C, timp de 5-7 minute.
Mod de preparare Crema:
Fierbe tuburile de lapte condensat in apa timp de 3 ore, pentru a le carameliza. Dupa ce se racesc, mixeaza-le cu untul.
Prepara budinca: fierbe pudra de budinca cu zaharul in lapte pana se ingroasa, apoi lasa sa se raceasca.
Incorporeaza budinca racita in crema de unt si lapte condensat.
Asamblare:
Unge fiecare foaie cu crema obtinuta, lasand suficienta crema pentru a acoperi si partea superioara a prajiturii.
Presara deasupra prajiturii marginea razuita a foilor, pentru decor.

Lasa prajitura Marlenka sa stea la frigider cateva ore inainte de a o servi, pentru ca foile sa absoarba crema si aromele sa se intrepatrunda. Pofta buna!