Mărturiile Mamei Dianei, Tânăra Ucisă de Urs: Ultimele Convorbiri și Avertismente

Diana Maria Cazacu, o tânără de 19 ani, și-a pierdut viața într-un atac de urs la Bușteni. Mama sa, profund îndurerată, a relatat despre ultimele zile ale Dianei și planurile sale după ce a promovat bacalaureatul. “Era cea mai fericită zi din viața ei. Ne-am bucurat împreună că am terminat bac-ul. Diana plănuia să urce pe Vârful Omu, abia aștepta să meargă la munte”, a povestit mama ei.

Ultima discuție

Mama Dianei a rememorat ultima conversație cu fiica ei, avută în dimineața fatidică, la ora 10:45. După aceea, toate încercările de a o contacta au eșuat. “Am vorbit la 10:45, iar de la 17:00, am încercat în zadar să dau de ea. Diana răspundea mereu la telefon, așa că am simțit că ceva nu e în regulă”, a spus ea cu ochii în lacrimi.

Avertismentele mamei

Deși mama a avertizat-o despre pericolele muntelui, Diana era hotărâtă să plece. “I-am spus că muntele are prăpăstii și pericole. Am avertizat-o că voi fi îngrijorată dacă nu va avea semnal, dar ea m-a liniștit, asigurându-mă că nu va fi nicio problemă”, a explicat mama Dianei.

Despre însoțitorul Dianei

Mama a clarificat și relația fiicei sale cu băiatul care o însoțea, subliniind că era doar un prieten apropiat. “Nu era iubitul ei, doar un prieten. Poate ar fi devenit iubitul ei într-o zi, nu știu. Nu am reușit să vorbesc cu el sau cu altcineva, durerea e prea mare”, a adăugat ea.

Detalii despre tragedie și siguranța montană

Conform Antena 3 CNN, Diana a murit după ce a căzut într-o prăpastie de 200 de metri, încercând să scape de un urs. Incidentul subliniază riscurile excursiilor în zonele locuite de urși. Diana nu era la prima întâlnire cu un urs, povestind anterior tatălui ei despre o experiență similară pe Muntele Tâmpa.

Trupul Dianei va fi dus la Iași pentru înmormântare. Familia îndurerată se pregătește să își ia rămas bun de la tânăra care avea toată viața înaintea ei, curmată prea devreme de o tragedie de neimaginat.

Siguranța montană în România

Acest incident tragic atrage atenția asupra siguranței turiștilor în regiunile montane din România. Munții Carpați, cunoscuți pentru peisajele spectaculoase, găzduiesc și o populație semnificativă de urși, estimată între 6.400 și 7.200, reprezentând peste 40% din totalul european. În ultimele două decenii, urșii au fost implicați în incidente fatale, rezultând în 26 de decese și 274 de persoane mutilate. Numărul apelurilor de urgență legate de atacurile urșilor este alarmant: 6.269 în 2021, 3.473 în 2022 și peste 2.000 în acest an. Aceste date evidențiază necesitatea unor măsuri mai eficiente pentru protejarea turiștilor și localnicilor.