„Micul Einstein” al Romaniei. Are doar 15 ani, dar inventia sa l-a pus pe lista marilor genii din toate timpurile! Ce a creat ar putea alimenta un cartier rezidential timp de 100 de ani

„Micul Einstein” al Romaniei la doar 15 ani
„Micul Einstein” al Romaniei la doar 15 ani

Vladimir Virzob, cunoscut si sub numele de “Micul Einstein” al Romaniei, este un tanar de 15 ani care a realizat performante impresionante. Vladimir a dezvoltat o baterie nucleara denumita KN-9, capabila sa furnizeze energie electrica unui cartier rezidential pentru 100 de ani. Recent, el s-a alaturat initiativei “100 de tineri pentru dezvoltarea Romaniei”, lansata de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei. Aceasta initiativa recunoaste tinerii remarcabili ai Romaniei, iar realizarile lor vor fi prezentate in primul catalog al excelentei romanesti, ce urmeaza a fi publicat la sfarsitul anului.

Vladimir Virzob este elev la Colegiul National „Traian” din Drobeta-Turnu Severin si este pasionat de fizica nucleara si chimie.

La doar 15 ani, Vladimir Virzob a reusit sa creeze o baterie radioizotopica ce ar putea alimenta un cartier rezidential pentru un secol. “Micul Einstein” este o mandrie pentru Oltenia si pentru intreaga tara, iar realizarea sa a fost apreciata de cercetatori de renume din Romania. Inventia sa, de dimensiunea unei doze de suc, poate furniza energie electrica pe termen lung, continuand astfel sa inspire generatiile viitoare prin aplicarea unui principiu descoperit de cercetatori in secolul trecut.

„Bateria nucleara KN-9 reprezinta o sursa continua de energie pentru o perioada inteligenta de timp, iar aceasta functioneaza dupa principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric. Inventia mea se refera la o baterie radio-izotopica ce se bazeaza pe un principiu ce dateaza de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiatiilor nucleare in energie electrica, dar aduce o abordare inovativa acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost inca studiata de comunitatea stiintifica.

In urma unor deductii teoretice, am dedus faptul ca aceasta poate produce pana la 12 Megawatt/zi, in conditii ideale. Pentru a efectua aceste determinari teoretice am implementat un software AI Self Learning, care a realizat scenarii ce imit realitatea dupa modul de functionare al bateriei”, povesteste Vladimir Virzob.

In 2020, Vladimir Virzob a castigat medalia de aur la un salon de inventica pentru un modulator nuclear destinat decontaminarii suprafetelor radioactive.
In 2021, tanarul a primit medalia de argint pentru inventia sa, „CHR – X Nuclear Decontaminating Agent”, la Salonul International de Inovatii si Inventica de la Varsovia, unde a concurat cu alti 200 de participanti din 16 tari.