Ingrediente:
500 g faina
250 ml lapte
2 linguri (aprox. 30 g) zahar
100 g unt
50 g drojdie proaspata
2 oua
1 lingura alcool (ex. alcool rafinat sau vodca)
Ulei pentru prajit
Zahar pudra pentru decor
Mod de preparare:
- Pregatirea maielei (aluatului dospit):
Topim margarina si o lasam sa se raceasca. Incalzim laptele pana devine caldut. In laptele cald adaugam drojdia sfaramata, zaharul si suficienta faina cat sa obtinem consistenta unei smantani groase. Amestecam bine si lasam compozitia intr-un loc cald pana cand isi dubleaza volumul. - Prepararea aluatului:
In maiaua crescuta adaugam restul de faina, ouale si alcoolul. Framantam aluatul timp de 5-7 minute. Apoi, incorporam margarina topita si racita, continuand sa framantam inca 5 minute, pana cand aluatul devine neted si nu se mai lipeste de maini sau de vas. Acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. - Modelarea aluatului:
Cand aluatul a crescut, il intindem pe masa de lucru, presarata cu putina faina, pana obtinem o grosime de aproximativ 6-7 mm. Taiem aluatul cu o rotita pentru patiserie in fasii de aproximativ 2,5 cm latime si 12 cm lungime. Fiecare fasie este taiata in mijloc, iar un capat al fasiei este trecut prin taietura pentru a forma o forma rasucita. - Prajirea minciunelelor:
Incalzim bine uleiul intr-o tigaie adanca sau intr-un vas pentru prajit. Prajim minciunelele pe ambele parti pana capata o culoare aurie. Le scoatem pe prosoape de hartie pentru a elimina excesul de ulei. - Servirea:
Dupa ce s-au racit, presaram minciunelele cu zahar pudra si ii servim.
Pofta buna! 😊