Negresa cu gem – reteta de post

Negresa cu gem – reteta de post

Ingrediente pentru blat:
250 g faina
200 g zahar
50 g cacao
1 plic praf de copt (10 g)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
250 ml apa minerala carbogazoasa
100 ml ulei
1 lingura otet
1 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente pentru asamblare:
200 g gem de prune sau fructe de padure (sau alt gem acrisor, la alegere)
Ingrediente pentru glazura:
3 linguri zahar pudra
2 linguri cacao
50 ml apa
2 linguri ulei

Metoda de preparare
Prepararea blatului:
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava (aproximativ 20×30 cm) cu hartie de copt.
Intr-un bol mare, amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
Separat, combina apa minerala, uleiul, otetul si esenta de vanilie. Adauga treptat amestecul lichid peste ingredientele uscate, amestecand cu un tel pana obtii o compozitie omogena, fara cocoloase.
Toarna compozitia in tava pregatita si coace timp de 30-35 de minute, sau pana trece testul scobitorii. Lasa blatul sa se raceasca complet inainte de a continua.
Asamblare:
Dupa ce blatul s-a racit, intinde un strat uniform de gem pe suprafata acestuia. Alege un gem acrisor pentru un contrast placut de gusturi.
Prepararea glazurii:
Intr-o craticioara mica, amesteca zaharul pudra cu cacaoa si apa. Pune craticioara pe foc mic si amesteca continuu pana ce zaharul se dizolva complet si compozitia incepe sa se ingroase usor.
Ia craticioara de pe foc si incorporeaza cele 2 linguri de ulei. Amesteca bine pentru a obtine o glazura lucioasa.
Toarna glazura peste stratul de gem si intinde uniform cu o spatula.
Servire:
Lasa prajitura sa se raceasca complet si glazura sa se intareasca inainte de a o taia in patrate. Serveste cu pofta!

Aceasta negresa de post este simpla de facut, dar extrem de gustoasa, fiind combinatia perfecta intre textura pufoasa a blatului, dulceata gemului si glazura de ciocolata.