Negresa cu nuca, cafea si ciocolata este o prajitura delicioasa, perfecta pentru iubitorii de ciocolata si arome intense. Negresa cu nuca, cafea si ciocolata este o prajitura decadenta si delicioasa, perfecta pentru iubitorii de ciocolata si arome intense. Combinatia de ingrediente ofera o aroma bogata si satisfacatoare. Textura este moale si pufoasa, iar glazura de ciocolata si nuca de deasupra adauga un strat crocant si o nota de dulceata.
Ingrediente pentru blat:
-200 g zahar
-300 g faina
-210 ml lapte
-50 g cacao
-250 g unt cu 80% grasime
-4 oua
-10 g praf de copt
Ingrediente pentru insiropat:
-200 ml cafea lichida
-2 lingurite rom sau esenta de rom
Ingrediente pentru glazura:
350 g ciocolata pentru menaj
2 lingurite de ulei
150 g miez de nuca intreg
Incepem cu pregatirea blatului pentru Negresa cu nuca, cafea si ciocolata:
1.Preincalzeste cuptorul la 180°C si pregateste o tava de copt de aproximativ 20×30 cm, pe care o poti tapeta cu hartie de copt sau o poti unge cu putin unt si apoi presara cu putina faina.
2.Intr-o oala, se pun la fiert zaharul amestecat cu cacaoa, laptele si untul. Se lasa la foc mic si se amesteca continuu pana cand untul se topeste. Apoi se lasa aceasta compozitie la racit.
3.Faina, impreuna cu praful de copt, se adauga putin cate putin in compozitia obtinuta la pasul anterior.
4.Se adauga ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare adaugare. Se obtine un aluat omogen si fara cocoloase.
5.Toarna aluatul in tava pregatita si niveleaza-l cu o spatula.
6.Pune tava in cuptorul preincalzit si coace negresa timp de aproximativ 30-35 de minute sau pana cand trece testul scobitorii (scobitoarea introdusa in mijlocul prajiturii trebuie sa iasa curata).
7.Dupa ce ai scos tava din cuptor, inteapa blatul prajiturii cu o furculita sau cu un betisor de frigaruie din loc in loc.
8. Amesteca cafeaua cu romul (sau cu esenta de rom) si toarna peste toata suprafata blatului pentru a insiropa prajitura.
9.Pentru prepararea glazurii, topeste ciocolata intr-un bol pe baie de aburi sau intr-un vas rezistent la caldura, adaugand uleiul si amestecand pana cand obtii o consistenta neteda si stralucitoare.
10.Lasa ciocolata sa se raceasca putin, apoi adauga miezul de nuca maruntit (sau intreg, in functie de preferinte) si amesteca usor.
11.Toarna glazura de ciocolata si nuca deasupra prajiturii si intinde-o uniform cu ajutorul unei spatule.
12.Lasa prajitura la rece 2-3 ore inainte de a o portiona.
Sigur ti-ar placea si reteta noastra de Prajitura fara coacere cu banane si budinca
Negresa cu nuca, cafea si ciocolata poate fi servita ca desert la ocazii speciale sau pur si simplu ca o rasfatare dulce intr-o zi obisnuita. Poti taia prajitura in patrate sau in felii, in functie de preferinte. Este delicioasa servita alaturi de o ceasca de cafea sau un pahar de lapte. Poti presara si putina pudra de cacao sau nuca macinata deasupra pentru un aspect mai atragator.