O fac in fiecare saptamana in maxim 30 de minute! Ciorba gustoasa de linte, fara carne

Ciorba de linte este o alegere perfecta pentru zilele in care iti doresti o masa hranitoare, dar rapida si usor de pregatit. Aceasta reteta, fara carne, este plina de arome si condimente care transforma un preparat simplu intr-un adevarat deliciu. In doar 30 de minute, vei avea pe masa o ciorba cremoasa, aromata si reconfortanta, perfecta pentru orice sezon.

Ingrediente:

  • O ceapa mare (200 g)
  • Un morcov (50-60 g)
  • Un cartof mediu curatat si taiat in bucati potrivite (150 g)
  • 200 g de linte rosie
  • 40 ml ulei
  • Aproximativ 1.1 l de apa
  • 120 g suc gros de rosii
  • O lingurita de sare
  • ¼ de lingurita de piper negru macinat
  • ¼ lingurita boia iute
  • ¼ lingurita chimion
  • O lingurita boia dulce – avertisment: daca boiaua este amaruie, injumatatiti cantitatea
  • O lingurita de usturoi pudra
  • 10 g de ceapa pudra
  • Zeama de la o jumatate de lamaie (25 ml)
  • Leustean proaspat sau uscat
  • Optional Sferturi de lamaie, ulei de masline pentru servit si crutoane

Mod de preparare
Curata si toaca marunt ceapa si morcovul. Taie cartoful in cuburi potrivite. Clateste bine lintea rosie sub jet de apa rece pana cand apa devine limpede.
Intr-o oala incapatoare, incinge uleiul la foc mediu si adauga ceapa tocata. Caleste-o timp de 2-3 minute pana devine translucida. Adauga morcovul si cartoful, amestecand usor pentru inca 2 minute.
Toarna aproximativ 1.1 litri de apa peste legume si adauga lintea rosie clatita. Lasa sa fiarba timp de 15 minute, pana cand legumele sunt fragede si lintea s-a inmuiat.
Adauga sucul de rosii, sarea, piperul, boiaua dulce si iute, chimionul, usturoiul pudra si ceapa pudra. Amesteca bine si mai lasa la fiert inca 5 minute, astfel incat toate aromele sa se imbine armonios.
Stinge focul si adauga zeama de lamaie si leusteanul proaspat sau uscat, dupa gust. Amesteca bine si lasa ciorba sa se odihneasca 2-3 minute inainte de servire.
Ciorba de linte se serveste calda, alaturi de sferturi de lamaie pentru un plus de prospetime. O poti savura simpla sau cu crutoane crocante si un strop de ulei de masline pentru un gust desavarsit.