Painea proaspat coapta cu unt este, fara indoiala, una dintre cele mai mari placeri ale vietii. Multi cred ca prepararea painii este complicata si consuma mult timp, dar aceasta reteta demonstreaza contrariul.
Aceasta paine pufoasa este nu doar delicioasa, ci si foarte usor de facut. Fie pentru micul dejun cu unt si branza, fie ca acompaniament la pranz, aceasta reteta va va cuceri.
Ingrediente:
120 ml apa
1 lingurita drojdie
15 g zahar (3 lingurite)
4 g sare (3/4 lingurita)
25 g lapte praf (4 linguri)
1 ou
300 g faina
42 g unt
putin ulei de rapita
Mod de preparare:
Intr-un bol mare, amestecati toate ingredientele uscate: faina, drojdia, zaharul, sarea si laptele praf.
Turnati apa si oul peste ingredientele uscate si amestecati cu o spatula. Apoi, framantati aluatul cu mainile pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate. Aluatul va fi moale si usor lipicios.
Adaugati untul in aluat si continuati sa framantati timp de aproximativ 15 minute. Aluatul va deveni neted, elastic si usor de lucrat.
Formati aluatul intr-o bila neteda, mai mare decat o minge de tenis, dar mai mica decat o minge de handbal. Ungeti interiorul unui bol mare cu ulei si asezati aluatul inauntru. Acoperiti bolul cu folie alimentara, sigiland bine pentru a nu lasa aerul sa patrunda. Lasati aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul din bol si framantati-l usor de doua ori cu mainile. Rulati aluatul pe o suprafata curata pentru a forma un cilindru lung. Taiati aluatul in bucati egale, asemanatoare celor din imagine.
Luati fiecare bucata de aluat, presarati putina faina si intindeti-o pe lungime cu un sucitor. Rulati aluatul astfel incat sa formeze o rulou. Repetati cu toate bucatile.
Asezati rulourile pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele. Acoperiti tava cu folie alimentara intinsa bine peste margini. Lasati rulourile sa dospeasca pana cand se ating intre ele.
Preincalziti cuptorul la 175°C. Cand rulourile s-au unit, ungeti-le cu ou batut. Introduceti tava in cuptor si coaceti timp de 15-20 de minute, pana cand devin aurii la suprafata.
Scoateti painea din cuptor, lasati-o sa se raceasca putin, apoi rupeti bucatile si bucurati-va de textura pufoasa.
Pofta buna!