Painici Poloneze cu Ceapa si Mac

Painici Poloneze cu Ceapa si Mac

Painici poloneze savuroase, cu o umplutura delicioasa de ceapa si seminte de mac, perfecte pentru o gustare satioasa sau un aperitiv traditional. Urmeaza instructiunile de mai jos si pregateste 6 painici pline de savoare!

Ingrediente

Maia:
10 g drojdie proaspata
0,5 lingurita zahar
2 linguri faina alba de grau
100 ml lapte
Aluat:
250 g faina alba de grau
0,5 lingurita sare
30 g unt topit
1 ou (pastreaza o mica parte pentru uns)
Umplutura:
2 cepe
1 lingura seminte de mac
1 lingura ulei
sare, dupa gust

Mod de Preparare

Pregatirea umpluturii:
Taie ceapa in cuburi mari si fierbe-o timp de 5 minute in apa clocotita. Scurge-o si pune-o intr-un bol.
Adauga semintele de mac, 1 lingura de ulei si sare dupa gust, amesteca bine. Lasa compozitia sa se raceasca si apoi pune-o in frigider pana cand e gata de folosit.

Pregatirea maialei:
Intr-un bol mic, amesteca drojdia proaspata cu zaharul, faina si laptele usor incalzit. Lasa maiaua sa creasca timp de 10-15 minute.

Prepararea aluatului:
Intr-un bol mare, cerne faina si adauga sarea.
Incorporeaza untul topit si oul batut (pastreaza putin ou pentru a unge painicile inainte de coacere).
Adauga maiaua crescuta si framanta aluatul cu mainile pana devine omogen si elastic, formand o bila.
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca timp de 40 de minute, intr-un loc cald.

Modelarea painicilor:
Presara faina pe suprafata de lucru si formeaza din aluat un rulou.
Imparte ruloul in 6 parti egale si intinde fiecare parte sub forma unui disc rotund.
Pune umplutura de ceapa si mac in mijlocul fiecarui disc, iar marginile le unge cu oul ramas.

Coacerea:
Asaza painicile pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Preincalzeste cuptorul la 180°C si coace painicile timp de 20-25 de minute, pana devin aurii pe margini.

Sfat: Serviti painicile calde sau la temperatura camerei, ca aperitiv sau gustare. Aceste painici se potrivesc perfect cu supe sau ca o gustare satioasa alaturi de o cafea aromata.