
Pastele nu este complet fara mirosul dulce si reconfortant al unei pasti traditionale cu branza. Aceasta reteta reuneste aluatul pufos de cozonac si umplutura generoasa de branza dulce cu stafide, pentru un desert festiv, gustos si autentic romanesc.
Ingrediente pentru aluat:
500 g faina tip 000
200 ml lapte caldut
100 g zahar
2 oua + 1 ou pentru uns
25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
80 g unt moale
Coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala
1 plic zahar vanilat
Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
500 g branza de vaci bine scursa
2 oua
120 g zahar
2 linguri gris
100 g stafide hidratate in rom/esenta de rom
Coaja rasa de lamaie
1 plic zahar vanilat
Mod de preparare
- Prepararea aluatului:
Incepe prin a activa drojdia: dizolva drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte cald. Las-o 10 minute pana face spuma.
Cerne faina intr-un bol mare. Adauga ouale, restul de zahar, zaharul vanilat, sarea, coaja de citrice, laptele cald si drojdia activata.
Framanta timp de 10-15 minute, apoi incorporeaza untul moale treptat.
Acopera aluatul si lasa-l la dospit intr-un loc cald, timp de 1 – 1.5 ore, pana isi dubleaza volumul. - Prepararea umpluturii:
Amesteca branza cu zaharul, ouale, grisul, coaja de lamaie si zaharul vanilat.
Adauga stafidele scurse si amesteca usor. Umplutura trebuie sa fie cremoasa, dar ferma. - Asamblare si coacere:
Imparte aluatul dospit: o parte pentru baza si o parte pentru impletitura decorativa.
Intinde o foaie si tapeteaza o forma rotunda cu diametrul de aproximativ 24-26 cm, unsa si tapetata.
Toarna umplutura de branza in mijloc.
Cu restul de aluat, formeaza 2-3 suluri si impleteste-le. Asaza impletitura pe marginea formei.
Lasa pasca la dospit inca 30 de minute.
Unge cu ou batut si coace in cuptorul preincalzit la 170°C timp de 40-45 minute, pana devine rumena si frumoasa.
Las-o sa se raceasca complet inainte de taiere.
Sfaturi utile:
Daca branza de vaci este prea umeda, pune-o la scurs intr-un tifon.
Grisul ajuta la absorbtia excesului de umiditate din umplutura.
Pasca poate fi pastrata la frigider 2-3 zile si este excelenta servita rece sau usor incalzita.
Aceasta pasca cu branza dulce si aluat de cozonac este perfecta pentru masa de Paste – un desert cu adevarat sarbatoresc, care imbina gusturile copilariei cu rasfatul sarbatorii. Pofta buna si Paste fericit!