Pasca traditionala cu branza dulce si stafide – desertul clasic al Pastelui

Pasca frageda cu umplutura cremoasa de branza dulce, stafide si aroma subtila de vanilie – un desert emblematic de Paste, iubit de generatii intregi. Este o alegere perfecta pentru masa de sarbatoare, fiind gustoasa, fina si absolut spectaculoasa vizual.

Ingrediente pentru o tava rotunda de 22-24 cm:
Pentru aluatul fraged (blat):
300 g faina
150 g unt rece (cu 82% grasime)
100 g zahar pudra
1 ou
1 lingura smantana
1 praf de sare
Coaja rasa de la 1 lamaie
Pentru umplutura cu branza:
750 g branza de vaci bine scursa (ideal mai grasa, pasata fin)
150 g zahar
3 oua
1 lingurita extract de vanilie
100 g smantana fermentata (sau iaurt grecesc)
100 g stafide hidratate in rom sau esenta
1 lingura gris
Coaja rasa de la 1 portocala sau lamaie
1-2 linguri de faina (daca branza e mai umeda)
Optional pentru decor:
Zahar pudra pentru finisat
Felii de portocala confiata sau chipsuri de fructe

Mod de preparare:

  1. Pregatirea aluatului:
    Intr-un bol mare, amesteca faina cu zaharul pudra, un praf de sare si coaja rasa de lamaie.
    Adauga untul taiat cubulete si framanta rapid cu degetele pana obtii o textura nisipoasa.
    Incorporeaza oul si smantana, framantand rapid pana se formeaza un aluat omogen. Nu lucra aluatul prea mult.
    Impacheteaza-l in folie alimentara si lasa-l la frigider 30 de minute.
  2. Umplutura de branza:
    Intr-un bol incapator, amesteca branza de vaci cu zaharul, vanilia, coaja de portocala si smantana.
    Adauga ouale pe rand, apoi incorporeaza grisul si faina.
    La final, incorporeaza stafidele bine scurse. Optional, puteti adauga si bucatele de ciocolata.
  3. Asamblare:
    Intinde aluatul si tapeteaza forma de copt (inclusiv peretii).
    Toarna umplutura peste blat si niveleaza frumos.
    Daca doresti, decoreaza cu fasii de aluat in forma de grilaj sau lasa simplu.
  4. Coacere:
    Coace pasca in cuptor preincalzit la 170°C timp de 60–70 de minute, pana cand devine usor aurie deasupra si ferma la atingere.
    Las-o sa se raceasca complet in forma, apoi da-o la frigider cel putin 4 ore (ideal peste noapte).
  5. Decor si servire:
    Presara zahar pudra deasupra si decoreaza cu felii de portocala confiata, stafide sau fulgi de ciocolata.
    Serveste rece, taiata in felii generoase.

🎯 Pont: Daca branza ta este mai umeda, adauga putina faina sau mai mult gris pentru a regla consistenta. Poti inlocui stafidele cu merisoare sau bucati de caise uscate pentru un plus de culoare.

📌 Aceasta pasca este combinatia perfecta intre traditie si rafinament – frageda, aromata si cu o umplutura divin de cremoasa!