Aceste pateuri sunt o gustare perfecta, usor de pregatit, cu umpluturi delicioase din ciuperci, varza si spanac. Aluatul fraged, combinat cu arome savuroase, transforma aceste mici bunatati intr-o adevarata incantare pentru intreaga familie. Iata cum poti pregati aceste pateuri pas cu pas.
Ingrediente pentru aluat (la temperatura camerei, pentru aproximativ 80 de pateuri mici):
500 g faina + extra pentru presarat
1 ou intreg + 2 galbenusuri (albusurile se pastreaza pentru uns)
200 g unt
200 g smantana (18%)
50 g drojdie proaspata
1 lingura rasa de zahar
un praf de sare
Ingrediente pentru umpluturi (la alegere):
Umplutura cu ciuperci:
1 kg ciuperci
1 ceapa mare
150 g branza galbena rasa
sare si piper
ulei pentru prajit
Umplutura cu varza si ciuperci:
1 kg varza murata
500 g ciuperci (champignon sau de padure)
1 ceapa
sare si piper
ulei pentru prajit
Umplutura cu spanac:
400 g spanac congelat
1 ceapa
aproximativ 3 catei de usturoi
200 g branza alba semi-grasa
sare si piper
ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Inainte de a incepe cu aluatul, pregateste umpluturile pentru a economisi timp. Iata cum sa le faci:
Umplutura cu ciuperci: Toaca ceapa si ciupercile in cubulete mici sau rade ciupercile pe razatoarea mare. Prajeste-le in putin ulei pana se evapora apa. Asezoneaza cu sare si piper, iar dupa ce s-au racit, amesteca-le cu branza rasa.
Umplutura cu varza si ciuperci: Toaca marunt ceapa si ciupercile, apoi prajeste-le in ulei pana se evapora apa. Fierbe varza murata, scurge-o bine de apa si toac-o marunt daca este lunga. Amesteca varza cu ciupercile, apoi asezoneaza cu sare si piper.
Umplutura cu spanac: Prajeste ceapa tocata marunt in putin ulei, adauga spanacul dezghetat si usturoiul pisat. Dupa ce apa din spanac s-a evaporat, adauga branza sfaramata si asezoneaza cu sare si piper. Lasa umplutura sa se raceasca.
Pentru aluat: Zdrobeste drojdia in smantana, adauga zaharul si amesteca bine. Pe o planseta de lucru, pune faina, sarea si untul taiat bucati. Taie ingredientele cu un cutit pana obtii o textura nisipoasa. In centru, fa o adancitura si toarna smantana cu drojdie, adauga oul intreg si galbenusurile. Framanta aluatul, adaugand faina daca este necesar pentru a preveni lipirea.
Intinde aluatul intr-un dreptunghi (grosime aproximativ 3-4 mm). Pe una dintre margini, pune umplutura preferata, ruleaza aluatul si taie ruloul in bucati de aproximativ 3 cm. Repeta procesul pana folosesti tot aluatul.
Asaza pateurile pe o tava acoperita cu hartie de copt, unge-le cu albus si coace-le la 180°C pentru 18-20 de minute, pana devin aurii.
Pateurile sunt gata de servit!