Pennele la cuptor sunt un preparat satios si gustos, perfect pentru mesele in familie sau pentru ocaziile speciale. Combinatia dintre paste, carne tocata, sos de rosii si un strat generos de branza gratinata face ca acest fel de mancare sa fie irezistibil. Iata cum poti prepara aceasta reteta simpla si delicioasa!
Ingrediente
Pentru paste:
300 g penne
1 lingurita sare
1 lingura ulei
Pentru sosul de carne:
400 g carne tocata (vita, porc sau amestec)
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati
400 g rosii pasate
2 linguri pasta de tomate
1 lingurita oregano uscat
1 lingurita busuioc uscat
Sare si piper, dupa gust
2 linguri ulei de masline
Pentru sosul alb (bechamel):
50 g unt
2 linguri faina
500 ml lapte
Sare si nucsoara, dupa gust
Pentru gratinare:
200 g branza rasa (mozzarella, cascaval sau parmezan)
Mod de preparare
- Fierberea pastelor
Intr-o oala mare, adauga apa cu sare si ulei, apoi adu la fierbere.
Fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi scurge-le si clateste-le cu apa rece pentru a opri procesul de gatire. - Prepararea sosului de carne
Incinge uleiul de masline intr-o tigaie si caleste ceapa pana devine aurie.
Adauga usturoiul tocat si mai gateste 1 minut.
Pune carnea tocata si rumeneste-o bine, amestecand constant.
Adauga rosiile pasate, pasta de tomate, oregano, busuiocul, sarea si piperul.
Lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de 10-15 minute, pana scade putin si capata o consistenta densa. - Prepararea sosului alb
Intr-o cratita, topeste untul la foc mic, apoi adauga faina si amesteca bine, gateste 1 minut.
Toarna laptele treptat, amestecand continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloaselor.
Fierbe pana cand sosul se ingroasa, apoi asezoneaza cu sare si nucsoara. - Asamblarea si coacerea
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Intr-o tava de copt unsa cu putin unt, adauga un strat de penne fierte.
Toarna jumatate din sosul alb peste paste si amesteca usor.
Adauga uniform sosul de carne peste paste.
Toarna restul de sos alb deasupra si niveleaza cu o spatula.
Presara branza rasa si da tava la cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand suprafata devine aurie si crocanta.
Servire
Lasa preparatul sa se raceasca usor inainte de a-l portiona. Serveste-l alaturi de o salata proaspata sau muraturi.
Aceasta reteta de penne la cuptor este o alegere perfecta pentru orice masa si va fi cu siguranta apreciata de toti cei care o gusta. Pofta buna!