Pizza de casa – Reteta simpla pentru un blat pufos si delicios

Nu exista nimic mai satisfacator decat o pizza preparata acasa! Cu un aluat moale si aerat, aceasta reteta iti garanteaza o pizza care poate concura cu cele din restaurante. Blatul este mereu perfect, iar tu poti adauga ingredientele tale preferate pentru un rezultat personalizat.

Ingrediente pentru aluat
400 ml lapte caldut (ideal pentru activarea drojdiei)
600 g faina
14 g drojdie (uscata sau proaspata)
1 lingurita sare
4 lingurite zahar
4 linguri ulei de masline (pentru o aroma autentica)

Cum se prepara?

  1. Activarea drojdiei
    Intr-un bol mare, toarna laptele caldut.
    Adauga zaharul si sarea, apoi amesteca pana se dizolva complet.
    Presara drojdia peste amestec si las-o sa stea aproximativ 5 minute, pana se formeaza spuma la suprafata.
  2. Framantarea aluatului
    Pune faina intr-un bol incapator si toarna laptele activat deasupra.
    Adauga uleiul si incepe sa framanti pana obtii un aluat elastic si moale.
    Daca aluatul este prea lipicios, mai adauga treptat faina.
    Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald timp de 30-45 de minute, pana isi dubleaza volumul.
  3. Formarea blatului
    Presara putina faina pe masa de lucru si intinde aluatul intr-o foaie subtire, conform preferintelor tale.
    Transfera foaia pe o tava de copt tapetata cu hartie de copt.
  4. Precoacerea blatului
    Pentru a obtine un blat mai ferm si crocant, coace-l simplu (fara toppinguri) timp de 3-5 minute la 250°C.
  5. Adaugarea toppingurilor
    Intinde un strat generos de sos de rosii si presara mozzarella sau branza preferata.
    Completeaza cu legume, carne sau alte ingrediente dupa gust.
  6. Coacerea finala
    Pune pizza in cuptorul preincalzit la 250°C si coace timp de aproximativ 10 minute, pana cand marginile devin aurii, iar branza este topita uniform.

Sfaturi pentru o pizza reusita
Preincalzirea cuptorului este esentiala pentru un blat bine copt.
Inainte de coacere, unge marginile blatului cu ulei de masline si presara oregano sau parmezan ras pentru un plus de savoare.
Nu te teme sa experimentezi cu toppingurile! Poti opta pentru combinatii clasice, cum ar fi salam si masline, sau variante inedite, cum ar fi pui cu sos BBQ sau legume la gratar.

Servire
Pizza este cel mai buna servita imediat ce a fost scoasa din cuptor, cand aromele sunt intense, iar branza inca se intinde frumos. Completeaza masa cu sosuri precum usturoi, chili sau ketchup si bucura-te de o masa delicioasa alaturi de cei dragi!