Placinta Burek cu carne

Placinta Burek cu carne

Ingrediente
3/4 pachet de foi de placinta subtiri
750 g carne tocata de vita sau porc
4 cepe mari
2 catei de usturoi
2 linguri de pesmet
2 linguri de ulei
1 lingura paste de tomate
sare si piper dupa gust
100g unt topit pentru uns foile,sau 100 ml ulei daca nu aveti unt
2 oua
100 g smantana pentru gatit cu 3.5 % grasime
150 ml apa minerala

Instructiuni de preparare:

Curata si toaca marunt ceapa, iar usturoiul zdrobeste-l folosind o furculita. Intr-o tigaie adanca, incalzeste cele doua linguri de ulei, apoi adauga ceapa si usturoiul, lasandu-le sa se caleasca usor pana se inmoaie. Amesteca carnea cu sare si piper dupa gust, apoi adaug-o in tigaie peste ceapa calita. Continua sa amesteci usor cu o spatula, asigurandu-te ca carnea se desface si nu se formeaza graunte mari. Lasa sa se gateasca timp de aproximativ 10 minute, dupa care adauga pasta de tomate si mai gateste la foc mic, acoperind tigaia cu un capac, pentru inca 5 minute. Dupa ce ai oprit focul, adauga pesmetul, amesteca bine si lasa compozitia sa se raceasca.

Unge cu unt sau ulei o tava de 25×35 cm. Asaza primele doua foi de placinta pe fundul tavii si unge-le cu putin unt topit. Distribuie uniform un sfert din amestecul de carne peste foile unse, apoi pune deasupra alte doua foi, unse si ele cu unt. Continua sa adaugi straturi de carne si foi de placinta unse, pana cand ai folosit toate ingredientele. La final, ultimul strat de carne trebuie sa fie acoperit cu foi de placinta unse. Ruleaza separat doua foi de placinta si taie-le in fasii subtiri cu ajutorul unei foarfece de bucatarie. Asaza aceste fasii peste stratul de carne din tava. Repeta procesul pana se termina toate ingredientele. La final, taie foile de placinta in triunghiuri cu un cutit bine ascutit.

Bate ouale ca pentru omleta, amesteca-le cu smantana si apa minerala, apoi toarna compozitia deasupra placintei. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si coace burekul timp de 40 de minute, pana cand se rumeneste frumos la suprafata. Placinta poate fi servita atat calda, cat si rece, alaturi de un pahar de iaurt sau ayran.

Reteta Autentica Romaneasca de Fasole Batuta

Reteta Autentica Romaneasca de Fasole Batuta
Descopera Reteta Autentica Romaneasca de Fasole Batuta

Ingrediente:

500 de grame de fasole uscata
4-5 cepe mari
4 linguri de ulei
1/2 capatana de usturoi
2 linguri de pasta de tomate
sare
piper

Mod de preparare:

Inmuiati fasolea in apa calduta timp de cateva ore, ideal peste noapte. Dupa inmuiere, scurgeti fasolea si acoperiti-o cu apa rece. Fierbeti fasolea, iar dupa primul clocot, scurgeti apa si acoperiti-o din nou cu apa proaspata. Repetati acest proces de 4-5 ori. Pentru a ajuta la inmuierea fasolei si pentru a reduce eventualele neplaceri digestive, puteti adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu.

In ultima apa in care se fierbe fasolea, lasati-o sa fiarba la foc mic pana se inmoaie complet. Pentru un gust intens, adaugati cateva rondele de morcov, boabe de piper si frunze de dafin, pe care le veti indeparta inainte de pasare. Dupa ce fasolea este bine fiarta, scurgeti-o de apa si pasati-o cu un blender sau treceti-o prin sita.

Taiati ceapa feliute subtiri si caliti-o in ulei. Dupa ce devine translucida, adaugati pasta de tomate si amestecati bine. Amestecati jumatate din cantitatea de ceapa si usturoiul pisat cu fasolea pasata, pentru a obtine o pasta omogena. Uleiul din ceapa adauga textura si savoare  fasolei. Asezonati cu sare si piper, apoi puneti fasolea batuta intr-un vas si acoperiti-o cu cealalta jumatate de ceapa calita cu bulion.

Fasolea batuta se serveste cu paine proaspata si salata de muraturi. Este delicioasa si pe felii subtiri de paine, alaturi de ceapa calita sau muraturi, ca aperitiv.