Daca sunteti in cautarea unei gustari savuroase si versatile, placinta cu ciuperci si ceapa este alegerea ideala. Perfecta pentru a fi servita ca aperitiv sau ca masa usoara, aceasta reteta combina aluatul foietaj crocant cu o umplutura delicioasa de ciuperci si ceapa, oferind o explozie de arome intr-o singura muscatura.
Ingrediente
4 foi de aluat foietaj
1 kilogram de ciuperci proaspete
3 cepe mari
3 linguri de ulei pentru calit
1 lingurita boaia dulce de ardei
sare si piper dupa gust
Alte ingrediente
1 galbenus de ou
50 g seminte de susan
Mod de preparare
Pregatirea umpluturii: Curatati ciupercile de impuritati si taiati-le in bucati mici. Tocati ceapa marunt, sub forma de solzisori. Incingeti uleiul intr-o tigaie si caliti ceapa pana devine usor translucida. Adaugati ciupercile, boiaua, sarea si piperul. Amestecati usor pentru a omogeniza compozitia, lasand-o pe foc pentru inca 2-3 minute, pana cand ciupercile se inmoaie. Dupa ce compozitia este gata, lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei.
Asamblarea placintei: Tapetati o tava cu hartie de copt si asezati prima foaie de aluat foietaj. Intepati foaia din loc in loc cu o furculita. Peste aceasta, intindeti uniform un strat din compozitia de ciuperci si ceapa. Asezati a doua foaie de aluat, adaugati din nou un strat de umplutura, continuati cu a treia foaie si adaugati restul compozitiei. Acoperiti cu a patra foaie de aluat, pe care o ungeti cu galbenus de ou si presarati seminte de susan deasupra.
Coacerea: Introduceti placinta in cuptorul preincalzit la 180 de grade si coaceti timp de 25-30 de minute, pana cand devine frumos rumenita la suprafata. Lasati placinta sa se racoreasca putin, apoi taiati-o cu un cutit. Placinta poate fi servita atat calda, cat si rece, in functie de preferinte.
Indiferent daca o serviti calda sau rece, aceasta placinta cu ciuperci si ceapa va fi cu siguranta un hit printre invitatii dumneavoastra. Usor de preparat si cu un gust deosebit, este perfecta pentru orice ocazie, de la mese in familie pana la petreceri festive. Savurati fiecare portie si bucurati-va de simpla placere a unei retete reusite!