Placinta cu Mere Delicioasa si Aerata: Reteta Simpla si Usoara

Placinta cu Mere Delicioasa si Aerata: Reteta Simpla si Usoara

Ingrediente Necesare

Pentru Umplutura:
7-8 mere proaspete (aproximativ 1,2 kg)
2 linguri suc de lamaie
2 linguri zahar
1 lingurita scortisoara macinata
1 lingura amidon amestecat cu 40 ml apa

Pentru Blat:
5 oua
Un praf de sare
150 g zahar
10 g zahar vanilat
50 ml lapte
120 ml ulei vegetal
1 lingurita praf de copt
250 g faina

Metoda de preparare

Prepararea Umpluturii:
Curata merele si da-le pe razatoarea mare.
Pune-le intr-o tigaie, adauga suc de lamaie, zahar si scortisoara, apoi gateste la foc mediu pana se evapora lichidul.
Amesteca amidonul cu apa si adauga-l peste merele gatite. Continua sa amesteci pana cand compozitia se ingroasa, apoi las-o sa se raceasca.

Prepararea Blatului:
Bate ouale impreuna cu sarea si zaharul pana devin pufoase si cremoase.
Incorporeaza treptat laptele si uleiul, amestecand constant.
Adauga faina si praful de copt, amestecand pana obtii un aluat fin si omogen.

Asamblarea Placintei:
Tapeteaza o tava cu hartie de copt si toarna jumatate din aluat in ea. Coace in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 15 minute, pana devine usor aurie.
Scoate tava din cuptor, adauga umplutura de mere racita si acopera cu restul de aluat, nivelandu-l bine.
Reintrodu tava in cuptor si coace pentru inca 25-30 de minute, pana cand placinta capata o culoare aurie.
Lasa placinta sa se raceasca in tava, apoi presara zahar pudra deasupra si taie-o in portii.

Reteta BONUS -> Prajitura cu crema dubla si strat crocant de nuci

Prajitura cu crema dubla si strat crocant de nuci

Ingrediente:

Aluat fraged:
190 g faina
2 linguri zahar
100 g unt
1 ou

Aluat cu nuci:
6 albusuri
100 g zahar
100 g nuci macinate (nuci, migdale sau alune de padure)
2 linguri ulei
Un praf de sare

Crema:
6 galbenusuri
2 plicuri budinca de vanilie fara zahar sau 4 1/2 linguri amidon de porumb
875 ml lapte
100 g zahar
100 g ciocolata neagra
200 g unt
Un borcan de gem acrisor (ex. de coacaze)
Fulgi de cocos sau migdale pentru decor

Mod de preparare:

Aluat fraged:
Amesteca faina, zaharul, untul si oul pentru a obtine un aluat fraged. Intinde-l intr-o tava de 23×33 cm si coace-l la 180°C timp de 15 minute, pana devine auriu.

Aluat cu nuci:
Bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma tare. Adauga zaharul treptat si continua sa bati pana devine lucios. Incorporeaza nucile si uleiul, amestecand usor. Coace amestecul in aceeasi tava la 180°C timp de 30 de minute.

Crema:
Amesteca galbenusurile, budinca (sau amidonul) si zaharul. Incalzeste restul de lapte cu zaharul, apoi toarna amestecul de galbenusuri si fierbe pana se ingroasa. Lasa crema la racit.
Mixeaza untul pana devine pufos, apoi adauga treptat crema de vanilie racita. Imparte crema in doua parti egale, iar in una din ele adauga ciocolata topita si racita.

Asamblare:
Pe aluatul fraged racit, intinde gemul, apoi adauga stratul de aluat cu nuci. Peste acesta, intinde crema de ciocolata, iar deasupra, crema de vanilie. Presara fulgi de cocos sau migdale pentru decor.

Lasa prajitura la rece inainte de servire pentru a permite aromelor sa se aseze.