Aceasta placinta combina doua straturi de aluat fraged, o umplutura generoasa de mere aromate si un strat cremos de budinca de vanilie. O alegere perfecta pentru iubitorii de deserturi traditionale!
Ingrediente:
(pentru o tava de 24×28 cm)
Pentru aluat:
420 g faina
110 g zahar
2 lingurite praf de copt
180 g unt rece
3 galbenusuri
2 linguri iaurt natural sau smantana acra
Pentru umplutura de mere:
1,5 kg mere acrisoare (de preferat soiul Reneta)
2 linguri zahar
2 linguri apa
Pentru stratul de budinca:
875 ml lapte (3,5 cani)
2 plicuri budinca de vanilie
Mod de preparare:
Pe o suprafata de lucru, cernem faina si o framantam cu untul rece, taiat bucati mici.
Adaugam zaharul, praful de copt, galbenusurile si iaurtul.
Amestecam rapid pana obtinem un aluat omogen, fara a-l framanta prea mult.
Impartim aluatul in doua parti egale si il lasam la rece timp de 15-20 de minute.
Curatam merele de coaja si le taiem in bucati mici.
Le punem intr-o tigaie cu zaharul si apa si le gatim la foc mic pana se inmoaie si incep sa se destrame.
Lasam compozitia sa se raceasca.
Intindem prima parte a aluatului si o asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Intepam cu o furculita din loc in loc si coacem la 180°C timp de 10 minute. Lasam sa se raceasca.
Peste aluatul copt, adaugam umplutura de mere, niveland uniform.
Gatim budinca conform instructiunilor de pe pachet, folosind doar 875 ml lapte (pentru o consistenta mai densa).
Turnam budinca fierbinte peste stratul de mere.
Intindem a doua parte a aluatului si o asezam peste stratul de budinca.
Coacem prajitura timp de aproximativ 40 de minute la 180°C, pana devine aurie.
Se lasa sa se raceasca inainte de servire. Pofta buna!