Aceasta placinta cu mere arata spectaculos, se feliaza perfect si are un gust excelent. Va invit sa o incercati!
INGREDIENTE
Pentru o tava mare, aproximativ 25×40 cm
Pentru aluat:
375 g faina alba de grau (+ putin pentru intins)
3 galbenusuri
12 g zahar vanilat
100 g zahar
8 g praf de copt (2 lingurite)
45 g smantana fermentata (3 linguri)
200 g unt rece sau margarina
Pentru umplutura de mere:
1,5-2 kg mere
75 g gelatina de lamaie (1 plic)
5 g gelatina simpla (1 lingurita)
10 g amidon de cartofi (1 lingura rasa)
Pentru budinca:
1250 ml lapte
120 g praf de budinca de vanilie (3 plicuri a cate 40 g fiecare)
150 g zahar
16 g zahar vanilat cu vanilie naturala
30 g faina alba de grau (2 linguri)
100 g unt
MOD DE PREPARARE
Aluatul:
Intr-un bol, pune faina, praful de copt, zaharul, zaharul vanilat si untul sau margarina taiata cubulete. Amesteca cu mainile pana obtii o textura nisipoasa.
Adauga galbenusurile si smantana. Framanta aluatul pana devine omogen. Impacheteaza-l in folie sau intr-o punga si lasa-l la frigider timp de 10 minute.
Intinde jumatate din aluat si pune-l pe fundul tavii tapetate cu hartie de copt. Poti sa-l intinzi si direct cu mainile. Cealalta jumatate a aluatului pune-o la congelator.
Coace baza aluatului in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10 minute. Scoate-l apoi din cuptor.
Umplutura cu mere:
Curata merele si da-le pe razatoarea mare.
Pune-le intr-o cratita si caleste-le la foc mediu timp de aproximativ 15 minute.
Adauga gelatina de lamaie, gelatina simpla si amidonul. Amesteca bine si mai caleste timp de 5-10 minute, amestecand continuu.
Pune merele fierbinti peste baza de aluat pre-copt si niveleaza. Lasa-le sa se raceasca usor.
Budinca:
Intr-o cratita, pune praful de budinca, faina, zaharul vanilat, zaharul si laptele. Amesteca bine si adu la punctul de fierbere, amestecand constant ca sa eviti formarea cocoloaselor.
Cand budinca s-a ingrosat, ia cratita de pe foc si adauga untul. Amesteca pana se incorporeaza complet.
Lasa budinca sa se raceasca timp de 10 minute, apoi toarn-o fierbinte peste stratul de mere.
Coacere:
Scoate aluatul din congelator si rade-l pe razatoarea mare direct peste stratul de budinca.
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35-40 de minute, cu functia de incalzire sus-jos. Aluatul de deasupra trebuie sa se rumeneasca frumos.
Scoate prajitura din cuptor, las-o sa se raceasca la temperatura camerei, apoi pune-o la frigider pentru cel putin o noapte.
Dupa ce s-a racit complet, placinta se taie perfect si capata o consistenta stabila.
Aceasta placinta cu mere si budinca este echilibrata ca dulceata, iar combinatia de mere si budinca este pur si simplu divina. Este una dintre cele mai bune retete de placinta cu mere!
Pofta buna! 😊