Placinta cu mere si crema de vanilie pe aluat fraged

Placinta cu mere si crema de vanilie pe aluat fraged

Aceasta reteta de placinta cu mere si crema de vanilie este o combinatie perfecta de texturi si arome. Aluatul fraged se imbina cu umplutura de mere si crema de vanilie, oferindu-ti un desert savuros, ideal pentru zilele racoroase de toamna.

Ingrediente:

Pentru aluat fraged:
375 g faina
100 g zahar pudra
5 galbenusuri
250 g unt
2 lingurite praf de copt
1,5 kg mere
1 lingura zahar brun
1 lingurita scortisoara

Pentru crema de vanilie:
2 plicuri budinca de vanilie
750 ml lapte
4 linguri zahar

Mod de preparare:

  1. Pregatirea aluatului fraged:
    Cerne faina pe blatul de lucru si adauga zaharul pudra, praful de copt, untul rece taiat cubulete si galbenusurile. Framanta rapid pana obtii un aluat fraged. Imparte aluatul in doua parti: una de 60% si alta de 40%. Inveleste ambele bucati in folie alimentara si pune-le la congelator pentru aproximativ 30 de minute.
  2. Pregatirea umpluturii de mere:
    Curata merele, scoate samburii si taie-le in bucati mici. Pune merele intr-o cratita cu fundul gros si gateste-le pana devin moi, lasandu-le totusi usor texturate. Dupa ce s-au inmuiat, adauga scortisoara si zaharul brun. Lasa umplutura deoparte sa se raceasca.
  3. Pregatirea cremei de vanilie:
    Din cei 750 ml de lapte, toarna aproximativ 150 ml intr-un bol si dizolva budinca si zaharul. Restul de lapte se pune la fiert. Cand laptele incepe sa fiarba, adauga amestecul de budinca si zahar si fierbe pana cand se ingroasa si dispare gustul de amidon. Lasa budinca sa se raceasca putin.
  4. Asamblarea:
    Rade pe razatoarea mare partea mai mare de aluat congelat si intinde-o pe fundul unei tavi de 34×26 cm, tapetata cu hartie de copt. Coace timp de 10 minute la 180°C, apoi lasa sa se raceasca. Presara pesmet peste blat pentru a absorbi umezeala din mere. Asaza deasupra merele si apoi budinca fierbinte. Pe deasupra, rade restul de aluat congelat.
  5. Coacerea:
    Coace placinta in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 40 de minute, pana devine aurie. Dupa racire, presara zahar pudra si feliaz-o dupa ce s-a racit complet.

Pofta buna!