Placinta pufoasa cu mere

Placinta pufoasa cu mere

Aceasta placinta cu mere, moale si aromata, este perfecta pentru zilele de toamna. Cu un strat generos de mere si un aluat pufos, desertul este echilibrul perfect intre dulce si acrisor. Usor de preparat, aceasta reteta iti va umple casa de arome de scortisoara si lamaie.

Ingrediente:

Mere:
1 kg mere (preferabil soiuri tari si acrisoare, ex. Renet)
30 g unt
4 linguri zahar brun
1 lingurita scortisoara
Zeama de la 1 lamaie

Aluat:
250 g unt (moale)
200 g zahar fin
Coaja rasa de la 1 lamaie
5 oua (la temperatura camerei)
150 g faina alba
150 g amidon de porumb
1 lingurita praf de copt

Mod de preparare:

Pregatirea merelor:
Curata si taie merele in felii subtiri. Intr-o tigaie, topeste untul si adauga merele, zaharul brun, scortisoara si sucul de lamaie. Gateste-le pana cand se inmoaie usor, apoi lasa-le sa se raceasca.

Prepararea aluatului:
Bate untul moale cu zaharul si coaja de lamaie pana devine pufos. Adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Incorporeaza faina, amidonul de porumb si praful de copt, amestecand usor pana la omogenizare.

Asamblare:
Toarna jumatate din aluat intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Asaza merele deasupra, apoi toarna restul de aluat uniform. Coace la 180°C timp de 40-50 de minute, pana devine auriu si trece testul scobitorii.

Lasa placinta sa se raceasca putin inainte de a o servi, pentru a savura din plin gustul intens de mere si scortisoara.

Prajitura rasturnata cu mere, crema de vanilie si ciocolata rasa

Prajitura rasturnata cu mere, crema de vanilie si ciocolata rasa

Ingrediente pentru Stratul de mere:
1 kg mere
1 plic zahar vanilat
1 plic zahar cu scortisoara

Ingrediente pentru Aluat:
5 oua
200 g zahar pudra
250 g faina semialba
1 plic praf de copt
100 ml ulei
100 ml apa calda
2 linguri cacao

Ingrediente pentru Crema:
3 plicuri budinca de vanilie
750 ml lapte
250 g unt
150 g zahar pudra

Pentru decor:
ciocolata rasa, dupa gust

Mod de preparare:

Merele se rad grosier si se asaza pe o tava tapetata cu hartie de copt. Peste mere se toarna aluatul. Pentru aluat, se bat ouale cu zaharul pana cand compozitia devine spumoasa. Se adauga treptat uleiul si apa calda, continuand sa mixati. In cele din urma, se adauga amestecul uscat de faina, praf de copt si cacao, amestecand usor pana la omogenizare.

Se coace aluatul la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute, monitorizand constant. Dupa coacere, lasati prajitura sa se raceasca putin in tava, apoi o rasturnati, astfel incat merele sa fie deasupra. Lasati-o sa se raceasca complet.

Intr-un vas, se dizolva praful de budinca de vanilie in lapte si se fierbe pana cand devine un budinc gros, pe care il lasati sa se raceasca. Untul se bate spuma cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza treptat budinca racita, pana se obtine o crema fina.

Crema se intinde uniform peste stratul de mere racit si se netezeste frumos. In final, se presara din belsug ciocolata rasa deasupra.