Aceasta reteta delicioasa combina textura crocanta a aluatului cu aromele dulci si usor picante ale merelor si scortisoarei. Cu un strat generos de bezea aurie si nuci crocante deasupra, placinta este perfecta pentru o ocazie speciala sau o dupa-amiaza relaxanta in familie.
Ingrediente:
Mere calite: 1 kg mere rase, 50 g zahar, un praf de scortisoara macinata
Aluat: 100 g unt moale, 150 g zahar, 3 galbenusuri, 100 g smantana fermentata, 150 g faina, 1 plic praf de copt
Ornament: 50 g nuci tocate (sau mai multe, dupa preferinta)
Bezea: 3 albusuri, 150 g zahar
Mod de preparare:
Calirea merelor: Se curata merele, se rad si se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul. Se gatesc la foc mare pana se evapora apa si amestecul devine gros. Se lasa la racit.
Bezeaua: Se bat albusurile pana devin spuma, apoi se adauga treptat zaharul si se continua mixarea pana ce cristalele de zahar se topesc complet. Bezeaua ar trebui sa fie ferma si lucioasa.
Aluatul: Se bate untul cu zaharul pana devine cremos, apoi se adauga galbenusurile si smantana. Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza treptat in compozitie. Cand aluatul devine prea greu pentru mixer, se framanta usor cu mainile, adaugand faina daca este necesar.
Asamblarea: Aluatul se intinde pe o suprafata presarata cu faina si se asaza intr-o tava de 20×23 cm tapetata cu hartie de copt. Se coace la 200°C pentru aproximativ 5 minute, pana capata o usoara culoare aurie.
Adaugarea merelor: Dupa ce aluatul s-a copt usor, se reduce temperatura la 180°C. Se intinde uniform amestecul de mere peste aluat, apoi se presara nucile tocate. Deasupra se asaza bezeaua, intinzand-o intr-un strat uniform.
Coacerea: Placinta se coace la 180°C timp de inca 15 minute, pana ce bezeaua capata o nuanta aurie si placinta incepe sa se desprinda de marginile tavii. Se lasa sa se raceasca in cuptorul intredeschis.
Se serveste rece, iar pentru a pastra bezeaua intacta, se recomanda taierea placintei cu un cutit subtire si ascutit, in miscari drepte. Pofta buna!