Aceste placintele pufoase cu branza dulce sunt o alegere perfecta pentru cei care adora deserturile traditionale. Cu un aluat moale si un umplutura delicioasa de branza dulce aromata cu vanilie si coaja de lamaie, acest preparat este ideal pentru a fi savurat alaturi de cei dragi.
Ingrediente pentru aluat:
250 ml lapte 🥛
50 g unt 🧈
500 g faina 🌾
50 g zahar 🍬
1/2 cub drojdie proaspata (aprox. 25 g) 🍞
1 ou 🥚
1 praf de sare ⚖️
Ingrediente pentru umplutura:
300 g branza dulce 🧀
Zahar pudra (dupa gust) 🍥
1 plic zahar vanilat 🌰
Coaja rasa de lamaie 🍋
O mana de stafide (optional) 👌
Pentru uns:
1 galbenus de ou batut cu 2 linguri de lapte 🥛
Mod de preparare
Pregatirea aluatului: Cerne faina intr-un bol mare. Intr-un vas separat, topeste untul si incalzeste usor laptele. Amesteca laptele cald cu drojdia si o lingurita de zahar, apoi lasa la dospit cateva minute.
Adauga in faina restul ingredientelor pentru aluat si framanta pana obtii un aluat elastic si omogen. Acopera bolul cu un prosop si lasa-l la dospit intr-un loc cald timp de 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.
Pregatirea umpluturii: Amesteca branza dulce cu zaharul pudra, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Daca doresti, adauga stafidele.
Formarea placintelor: Intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina, intr-o foaie de aproximativ 0,5 cm grosime. Taie patrate de 10 cm si pune o lingurita de umplutura in mijlocul fiecarui patrat.
Impatureste patratele pe diagonala, formand triunghiuri, apoi adu colturile laterale spre interior, dand forma unui plic.
Asaza placintele pe o tava tapetata cu hartie de copt, unge-le cu galbenusul batut cu lapte si lasa-le la dospit inca 30 de minute.
Coacerea: Preincalzeste cuptorul la 180°C si coace placintele timp de 20-25 de minute, pana devin aurii.
Dupa ce s-au racit, presara-le cu zahar pudra si serveste-le cu drag!
Pofta buna! 😋