Aceste placinte dospite umplute cu mac sau branza de vaci sunt ideale pentru o gustare dulce. Combinatia dintre aluatul pufos si umplutura aromata va aduce un plus de savoare la orice masa.
Ingrediente pentru 16 bucati:
400 g faina semialba
4 galbenusuri
40 g zahar tos
1 plic drojdie uscata
140 ml lapte cald
60 g unt moale
Coaja rasa de la o lamaie
Un praf de sare
Aproximativ 50 g unt pentru uns
Ingrediente pentru umplutura de mac:
100 g mac macinat
200 ml lapte
50 g zahar tos
Ingrediente pentru umplutura de branza de vaci:
300 g branza de vaci grunjoasa
2 plicuri zahar vanilat
1 galbenus
2 linguri zahar pudra
Coaja rasa de la o lamaie
Mod de preparare:
Prepararea aluatului: Amestecati ingredientele uscate intr-un bol, apoi adaugati galbenusurile, untul si laptele cald. Folositi un mixer pentru a obtine un aluat omogen si usor ferm. Acoperiti aluatul si lasati-l sa creasca intr-un loc cald timp de 30 de minute.
Formarea bucatelor: Dupa ce aluatul a crescut, intindeti-l pe o suprafata presarata cu faina pana obtineti un dreptunghi de aproximativ 0,5 cm grosime. Taiati aluatul in 16 patrate si umpleti fiecare cu umplutura dorita (mac sau branza de vaci). Pliati cele patru colturi ale fiecarui patrat si inchideti-l bine.
Coacerea: Asezati bucatile intr-o tava mica unsa cu unt, astfel incat sa se atinga intre ele. Lasati-le sa mai dospeasca 30 de minute, ungeti-le cu unt topit si coaceti-le in cuptorul preincalzit la 180°C pana devin aurii. Dupa ce s-au copt, lasati-le sa se raceasca in tava, apoi presarati zahar pudra si serviti. Pofta buna!
Prajitura cu Caramel si Crema de Vanilie
Ingrediente pentru blat:
7 oua
7 linguri zahar
7 linguri faina
7 linguri nuci macinate
1 plic praf de copt
Pentru crema:
3 galbenusuri
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
300 ml lapte
3 linguri faina
250 g unt
Pentru caramel:
200 g zahar
50 g unt
Pentru glazura:
3 albusuri
200 g zahar
Pentru decor:
Ciocolata rasa
Metoda de preparare
Pregatirea blatului:
Bate ouale impreuna cu zaharul pana cand amestecul devine pufos si isi schimba culoarea. Adauga usor faina, praful de copt si nucile macinate, amestecand cu grija pana cand compozitia devine omogena. Toarna amestecul intr-o tava de 25×35 cm, pregatita cu hartie de copt, si coace-l la 180°C pentru aproximativ 20 de minute. Dupa racire, taie blatul orizontal in doua straturi egale.
Prepararea cremei:
Freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana cand obtii o textura albicioasa. Adauga laptele si faina treptat, amestecand constant pentru a preveni formarea cocoloaselor. Gateste amestecul pe bain-marie, amestecand continuu pana cand se ingroasa. Dupa ce s-a racit, incorporeaza crema in untul batut spumos, mixand pana cand obtii o compozitie omogena.
Prepararea caramelului:
Topeste zaharul intr-o cratita, amestecand in mod constant pana cand acesta devine lichid si capata o nuanta aurie. Adauga untul si amesteca pana cand se incorporeaza complet.
Asamblarea prajiturii:
Stropeste ambele blaturi cu caramelul cald si lasa-le sa se raceasca usor. Pe primul blat, intinde jumatate din crema pregatita, apoi asaza cel de-al doilea blat deasupra. Intinde restul de crema pe suprafata si pe lateralele prajiturii.
Glazura:
Pe aburi, bate albusurile cu zaharul pana cand obtii o bezea ferma si stralucitoare. Intinde bezeaua peste crema de pe prajitura si decoreaza cu ciocolata rasa pentru un aspect atragator.