Aceste pogacele sarate, fragede si gustoase, sunt perfecte pentru micul dejun sau o gustare rapida. Combinatia de cartofi, cascaval si mirodenii le ofera o aroma deosebita, iar textura lor moale le face irezistibile!
Ingrediente:
1 ou intreg + 1 galbenus
1 cartof fiert (aprox. 150 g)
4 linguri cascaval ras (aprox. 80 g)
5 linguri iaurt gras (aprox. 100 g)
1 lingurita drojdie uscata (aprox. 5 g)
1 lingurita praf de copt
50 ml untura topita
50 ml unt topit
1 lingurita sare
½ lingurita turmeric
Cimbru uscat
Unt pentru topping
Faina (cat este necesar pentru un aluat elastic)
Mod de preparare:
- Pregatirea aluatului:
Scoate toate ingredientele la temperatura camerei.
Intr-un bol, amesteca iaurtul cu praful de copt si drojdia uscata. Lasa cateva minute sa se activeze.
Adauga oul batut, sarea si amesteca bine.
Incorporeaza untura si untul, topite, apoi adauga cartoful fiert si pasat.
Adauga cascavalul ras si turmericul pentru un plus de culoare.
Framanta un aluat moale, adaugand faina treptat, cat sa obtii o consistenta elastica.
Acopera aluatul si lasa-l la dospit pana isi dubleaza volumul. - Modelarea si coacerea pogacelelor:
Unge mainile cu ulei si formeaza bile mici din aluat.
Asaza-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele.
Apasa usor fiecare bila pentru a le aplatiza.
Lasa-le din nou la dospit intr-un loc cald (sau in cuptorul preincalzit la 50°C, apoi oprit).
Dupa dospire, unge-le cu galbenus de ou, presara cimbru uscat si adauga cate un cubulet mic de unt deasupra fiecarei pogacele.
Daca preferi mai sarate, presara cateva cristale de sare pe deasupra.
Coace in cuptorul preincalzit la 180-200°C timp de 15-20 de minute, pana se rumenesc frumos.
Savureaza-le calde, alaturi de o cana de ceai sau iaurt! 😋