in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii il asteapta cu nerabdare pe Mos Nicolae, unul dintre cei mai iubiti si mai populari sfinti ai crestinatatii. Stiind ca Mosul le va lasa daruri, prichindeii isi lustruiesc ghetutele sau cizmulitele.
Pentru neascultatori insa, Mos Nicolae lasa cate o nuielusa, avertizandu-i astfel sa isi asculte parintii si bunicii. Traditia de a face daruri in aceasta zi isi are originea in povestea de viata a personajului legendar si mitic.
Acesta a existat cu adevarat in persoana episcopului din Myra-Lichia(pe meleagurile Turciei de astazi). Scrierile teologice spun ca era persoana cu credinta netarmurita in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea.
In anul 325, Sfantul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment in cadrul caruia Arie, un preot din Alexandria, a sustinut ca Iisus Hristos nu este de aceeasi natura cu Dumnezeu Tatal.
Deranjat de aceasta afirmatie, Sfantul Nicolae i-a dat o palma ereticului, de unde s-a impamantenit obiceiul ca cei obraznici sa primeasca o nuielusa de la Mos Nicolae.
Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune, dar si miracole, numele sau traducandu-se prinbiruitor de popor”. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi.
Saculetii cu galbeni salvatori
“Fiind bun si darnic, dupa mutarea sa la cele vesnice, a ajutat in chip minunat saracii, printre care si un tata cu trei fete pe care, din cauza saraciei, voia sa le trimita sa faca anumite lucruri.
Legenda spune ca fetele s-au rugat Sfantului sa le ajute si acesta, drept raspuns, a umplut sosetele fetelor cu galbeni.
Banii au fost gasiti de tata, a doua zi”, spune parintele Eugen Tanasescu, blogger Adevarul. Sfantul Nicolae le-a daruit noaptea banii necesari, fiind salvate.
Le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.
Lectia daruirii
“Mi-as dori foarte mult ca parintii sa poata transmite copiilor, odata cu darul Mosului Nicolae si lectia morala pe care acesta ne-o transmite.
Actul daruirii este doar efectul insusirii temeinice a virtutii milosteniei, pornita din iubirea de aproape. Darul nu trebuie sa fie unul exclusivist si egoist, acaparat de interese si mercantilism, ci trebuie sa devina expresia libertatii practicate in comuniune.
Altfel spus, daruirea este doar prima treapta a bucuriei sociale de a trai impreuna. Prin darul facut nu urmarim satisfacerea unor placeri de moment ale copilului, caci vom hrani robia placerilor, ci incercam o lectie de viata:
„Fie ca vine pe mare, asa cum se intampla in Olanda, sau se strecoara printre case, cum este in Romania, fiecare percepe venirea Mosului intr-un fel caracteristic propriului stilul de viata. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri si fructe.
De asemenea, Mos Nicolae aduce si nuielusa, pentru a-l avertiza pe micut ca trebuie sa aiba un comportament cat mai aproape de conduitele morale“, explica etnologul Doina Isfanoni.
Copiii, invatati sa fie responsabili
Specialistul mai spune ca acest lucru inseamna, din punct de vedere spiritual, un fel de scoala pe care comunitatea si familia o realizeaza asupra prichindeilor.
“Acum incep toate preparativele in crescendo. Sunt o sumedenie de avertismente pentru micuti. Trecem pas cu pas din universul cotidian intr-un alt univers, prin intermediul cetelor de colindatori si obiceiurilor din aceasta vreme.
Astfel realizam responsabilizarea copilului. El isi lustruieste ghetutele si invata replici din scenete “, e de parere Doina Isfanoni.
Protectorul fetelor care vor sa se marite
Dar Sfantul Nicolae nu este numai protectorul celor saraci, ci si al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte, fiind venerat in intreaga lume.
El ajuta vaduvele orfanii si fetele care doresc sa se marite, scapa marinarii de la inec si apara soldatii in razboi. “Pe 6 decembrie, crestinii pun crengute de mar in apa.
Daca infloresc pana la Anul Nou, anul viitor va fi roditor”, spun specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de jos Calarasi.
Sfantul Ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce ii este dedicata, in Bari, in sudul Italiei.
Unde se pastreaza obiceiul
Legenda lui Mos Nicolae s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile.
In Germania, traditia sarbatoririi lui Mos Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae, care este vazut de germani ca un batran care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana.
Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele si cativa morcovi pentru caii mosului.
Copiii din Franta, dar si din Belgia si Luxemburg, in ajun, lasa pentru Mos Nicolae un pahar de vin, iar pentru magarusul lui morcovi si putin zahar.
In ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite.