Aceasta prajitura delicioasa imbina perfect crema de budinca fina, visinele aromate si spuma usoara de smantana cu un strat de ciocolata. Un desert rafinat, potrivit pentru orice ocazie speciala. Urmeaza pasii simpli pentru a obtine un desert savuros care va cuceri pe toata lumea!
Ingrediente pentru blat:
200 g unt moale
160 g zahar pudra
280 g faina tip 000
6 oua
1 lingurita cu varf praf de copt
4 linguri lapte
2 linguri rase cacao
Ingrediente pentru crema de budinca:
500 ml lapte
4 galbenusuri
2 linguri cu varf amidon de porumb
1 lingura cu varf faina alba
Aproximativ 150 g zahar
200 g unt
Ingrediente pentru spuma de smantana:
500 ml smantana pentru frisca (30%)
2 plicuri gelatina de visine
250 ml compot de visine
Ingrediente suplimentare:
1 borcan visine din compot (se pastreaza 250 ml din compot)
100 g ciocolata cu lapte
100 g ciocolata neagra
3-4 linguri smantana pentru frisca (30%)
Mod de preparare:
- Blatul:
Bate untul moale impreuna cu zaharul pudra pana devine pufos. Adauga galbenusurile unul cate unul.
Cerne faina cu praful de copt si adauga treptat in compozitie, alternand cu laptele. Amesteca usor pana la omogenizare.
Bate albusurile spuma tare si incorporeaza-le treptat in amestecul de unt.
Pune 2/3 din aluat intr-o tava de 21×32 cm tapetata cu hartie de copt. In restul de aluat, adauga cacao si intinde-l peste stratul de aluat simplu.
Asaza visinele scurse de compot pe aluat, presand usor. Coace la 180°C pentru 25-35 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Lasa-l sa se raceasca. - Spuma de smantana:
Dizolva gelatina de visine in 250 ml compot de visine fierbinte. Las-o sa se raceasca (atentie sa nu se intareasca prea tare).
Bate smantana rece pana devine frisca tare, apoi adauga gelatina racita si amesteca pana se omogenizeaza. Intinde spuma peste blatul racit si lasa prajitura la frigider sa se intareasca. - Crema de budinca:
Intr-un bol, amesteca 250 ml lapte cu galbenusurile, amidonul si faina.
Incalzeste restul de lapte cu zaharul intr-o cratita, iar cand da in clocot, adauga amestecul de galbenusuri. Fierbe pana se ingroasa, amestecand continuu. Lasa budinca sa se raceasca.
Bate untul moale pana devine cremos si adauga treptat budinca rece. Intinde crema obtinuta peste stratul de spuma de smantana. - Glazura de ciocolata:
Topeste ciocolata cu lapte si ciocolata neagra impreuna cu smantana intr-o baie de aburi pana obtii o glazura neteda. Intinde glazura peste crema de budinca. Pentru un aspect uniform, distribuie glazura in cateva locuri si intinde usor cu o spatula.
Sfaturi:
Poti adauga nuci maruntite pe deasupra pentru un plus de textura si aroma.
Prajitura trebuie sa stea la frigider cateva ore inainte de a fi servita, pentru a permite intarirea completa a straturilor.
Aceasta prajitura este un rasfat deosebit, cu straturi bogate si arome complementare de vanilie, ciocolata si visine, fiind un desert ideal pentru momentele speciale!