Prajitura alba cu crema fina de lamaie

Prajitura alba cu crema fina de lamaie

Aceasta prajitura alba cu straturi fine de foi crocante si crema aromata de lamaie este un desert usor, delicat si potrivit pentru ocazii speciale. Simplitatea ingredientelor ii ofera un gust deosebit, iar aspectul elegant al prajiturii o face sa fie o alegere excelenta pentru mesele festive.

Ingrediente pentru foi:
500 g faina
un varf de lingurita praf de copt
2 oua
100 g margarina sau unt
180 g smantana grasa
180 g zahar

Ingrediente pentru crema:
1 litru lapte
130 g faina
200 g zahar
2 pliculete zahar vanilat
250 g margarina sau unt
coaja rasa de la 1 lamaie
putin suc de lamaie

Pentru decor:
zahar pudra pentru presarat

Mod de preparare:

Pregatirea foilor:
Adauga praful de copt in faina si amesteca.
In mijlocul fainii, creeaza o adancitura si adauga smantana grasa, margarina/untul taiat cubulete, ouale si zaharul.
Framanta aluatul pana devine omogen.
Formeaza un cilindru din aluat si imparte-l in 5 parti egale.
Din fiecare parte formeaza o bila si acopera-le cu un prosop.
Intre doua foi de hartie de copt, intinde fiecare bila in foi de aproximativ 21 x 33 cm.
Daca este necesar, niveleaza marginile cu o rigla.
Transfera foile pe o tava de copt cu partea hartiei de copt in sus.
Coace foile in cuptorul preincalzit la 170°C timp de 8-9 minute.
Repeta procesul pentru celelalte foi.
Lasa foile sa se raceasca, apoi indeparteaza hartia de copt.

Pregatirea cremei:
Intr-un bol, amesteca faina, zaharul, zaharul vanilat si 200 ml lapte.
Restul de lapte pune-l la fiert intr-o cratita.
Cand laptele incepe sa fiarba, adauga amestecul de faina si zahar, amestecand constant.
Continua fierberea pana cand crema se ingroasa, apoi acopera crema fierbinte cu folie alimentara si las-o sa se raceasca.
Dupa ce crema s-a racit, mixeaza-o si adauga margarina/untul moale, coaja rasa de lamaie si putin suc de lamaie, omogenizand totul.

Asamblarea prajiturii:
Asaza prima foaie pe un platou.
Intinde o parte din crema pe suprafata foii.
Asaza a doua foaie si repeta procesul, adaugand crema intre fiecare strat de foaie.
Dupa ce ai pus si ultima foaie, pune o greutate peste prajitura si las-o la frigider peste noapte, pentru ca foile sa se inmoaie si crema sa se intareasca.
Inainte de servire, presara zahar pudra pe deasupra.
Aceasta prajitura se pastreaza cel mai bine la rece si devine tot mai delicioasa pe masura ce straturile se intrepatrund.