Aceasta prajitura combina un blat fraged, gem de zmeura si un strat aerat de bezea caramelizata. Este un desert perfect pentru momentele speciale, apreciat de intreaga familie. Descopera reteta si incearca sa o prepari acasa!
Ingrediente
Pentru blat:
250 g unt moale
250 g zahar brun
4 galbenusuri
350 g faina alba
1 lingurita praf de copt
2 lingurite pasta de portocala (sau coaja rasa de la 1 portocala bio)
100 g smantana fermentata (18% grasime)
200 ml apa
70 g martipan ras
½ lingurita sare
½-1 borcan gem de zmeura de calitate
Pentru bezea:
4-5 albusuri (dupa preferinta, in functie de inaltimea dorita a bezelei)
50 g zahar alb per albus (ex.: pentru 5 albusuri – 250 g zahar)
Miezul de la ½ pastaie de vanilie
1 lingurita otet
Mod de preparare
Prepararea blatului:
Bate untul cu zaharul si pasta de portocala pana devine spumos.
Adauga galbenusurile, unul cate unul, mixand dupa fiecare.
Incorporeaza martipanul ras.
Amesteca smantana cu apa (sau foloseste 250-300 ml lapte gras) si adauga-le in compozitie.
Cerne faina impreuna cu sarea si praful de copt, apoi incorporeaza-le usor.
Aluatul rezultat va fi dens – asa trebuie sa fie!
Coacerea blatului:
Toarna aluatul intr-o tava (20×30 cm) tapetata cu hartie de copt.
Coace la 200°C (fara ventilatie) timp de aproximativ 20 de minute, pana devine usor rumenit.
Prepararea bezelei:
Zdrobeste semintele de vanilie cu 1 lingura de zahar.
Bate albusurile pana devin spumoase, apoi adauga treptat zaharul si zaharul cu vanilie.
Continua sa bati pana obtii o bezea ferma si lucioasa.
Adauga otetul si mai mixeaza cateva secunde.
Asamblare si coacere finala:
Scoate blatul din cuptor si intinde un strat generos de gem de zmeura peste el.
Intinde bezeaua deasupra si niveleaz-o frumos.
Presara 2 linguri de zahar peste bezea si mai coace prajitura inca 10 minute, pana bezeaua devine usor aurie.
Servire:
Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o felia.
Savureaz-o alaturi de cei dragi!
Pofta buna! 😊