Prajitura „Chihlimbar” cu mousse de piersici – un desert pufos si delicios

Aceasta prajitura fina combina un blat pufos cu aroma subtila de cappuccino, o crema delicata de iaurt si branza vanilata, completata de un strat de piure de piersici. Textura sa aerata si gustul echilibrat fac din „Chihlimbar” un desert irezistibil!

Ingrediente:
Blat:
6 oua
200 g zahar
110 g faina
60 g cappuccino instant (praf)
20 g cacao neagra
20 g amidon de porumb
1 lingurita praf de copt
Crema alba:
330 ml smantana lichida (30% grasime)
400-450 g crema de branza cu vanilie
400 g iaurt grecesc dens
2-3 linguri zahar pudra
4 lingurite gelatina
120 ml lapte
Mousse de piersici:
1 conserva de piersici
1 plic gelatina cu aroma de piersici

Mod de preparare:

  1. Prepararea blatului:
    Separa albusurile de galbenusuri.
    Bate albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adauga treptat zaharul si continua mixarea pana obtii o bezea ferma.
    Amesteca galbenusurile cu o lingura de suc de lamaie si praful de copt, apoi incorporeaza-le usor in bezea.
    Intr-un bol separat, cerne impreuna faina, cappuccino instant, cacao si amidonul.
    Adauga treptat ingredientele uscate in compozitia de oua, amestecand usor cu o spatula.
    Toarna aluatul intr-o tava (aprox. 25×33 cm) tapetata cu hartie de copt.
    Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20-30 minute, apoi lasa blatul sa se raceasca complet.
    Taie blatul in doua foi egale. Daca pare prea uscat, il poti insiropta cu un sirop din apa, zahar si suc de lamaie.
  2. Prepararea cremei albe:
    Bate smantana lichida rece cu un praf de sare pana devine ferma.
    Adauga crema de branza, iaurtul grecesc si zaharul pudra, mixand pana obtii o compozitie omogena.
    Hidrateaza gelatina in cateva linguri de lapte, apoi incalzeste-o usor pana se topeste complet.
    Imparte crema in doua parti si adauga gelatina topita in fiecare parte (daca branza este mai moale, foloseste 3 lingurite de gelatina in loc de 2).
  3. Prepararea mousse-ului de piersici:
    Paseaza piersicile din conserva cu un blender pana obtii un piure fin.
    Adauga 180 ml din sucul din conserva (daca este prea dulce, dilueaza-l cu putina apa).
    Incorporeaza gelatina de piersici si adu amestecul la punctul de fierbere, amestecand continuu.
    Lasa mousse-ul sa se raceasca bine si sa devina mai dens inainte de asamblare.
  4. Asamblarea prajiturii:
    Asaza prima foaie de blat intr-o tava.
    Intinde jumatate din crema alba peste blat.
    Adauga mousse-ul de piersici, pastrand 3-4 linguri pentru decor.
    Intinde restul cremei albe peste mousse.
    Asaza a doua foaie de blat deasupra.
    Acopera prajitura cu restul de crema alba si decoreaza cu mousse-ul de piersici, creand un efect marmorat cu ajutorul unui betisor.
    Lasa prajitura la frigider pentru cel putin 3-4 ore inainte de servire.
    Pofta buna! 😊