Aceasta prajitura fina combina un blat pufos cu aroma subtila de cappuccino, o crema delicata de iaurt si branza vanilata, completata de un strat de piure de piersici. Textura sa aerata si gustul echilibrat fac din „Chihlimbar” un desert irezistibil!
Ingrediente:
Blat:
6 oua
200 g zahar
110 g faina
60 g cappuccino instant (praf)
20 g cacao neagra
20 g amidon de porumb
1 lingurita praf de copt
Crema alba:
330 ml smantana lichida (30% grasime)
400-450 g crema de branza cu vanilie
400 g iaurt grecesc dens
2-3 linguri zahar pudra
4 lingurite gelatina
120 ml lapte
Mousse de piersici:
1 conserva de piersici
1 plic gelatina cu aroma de piersici
Mod de preparare:
- Prepararea blatului:
Separa albusurile de galbenusuri.
Bate albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adauga treptat zaharul si continua mixarea pana obtii o bezea ferma.
Amesteca galbenusurile cu o lingura de suc de lamaie si praful de copt, apoi incorporeaza-le usor in bezea.
Intr-un bol separat, cerne impreuna faina, cappuccino instant, cacao si amidonul.
Adauga treptat ingredientele uscate in compozitia de oua, amestecand usor cu o spatula.
Toarna aluatul intr-o tava (aprox. 25×33 cm) tapetata cu hartie de copt.
Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20-30 minute, apoi lasa blatul sa se raceasca complet.
Taie blatul in doua foi egale. Daca pare prea uscat, il poti insiropta cu un sirop din apa, zahar si suc de lamaie. - Prepararea cremei albe:
Bate smantana lichida rece cu un praf de sare pana devine ferma.
Adauga crema de branza, iaurtul grecesc si zaharul pudra, mixand pana obtii o compozitie omogena.
Hidrateaza gelatina in cateva linguri de lapte, apoi incalzeste-o usor pana se topeste complet.
Imparte crema in doua parti si adauga gelatina topita in fiecare parte (daca branza este mai moale, foloseste 3 lingurite de gelatina in loc de 2). - Prepararea mousse-ului de piersici:
Paseaza piersicile din conserva cu un blender pana obtii un piure fin.
Adauga 180 ml din sucul din conserva (daca este prea dulce, dilueaza-l cu putina apa).
Incorporeaza gelatina de piersici si adu amestecul la punctul de fierbere, amestecand continuu.
Lasa mousse-ul sa se raceasca bine si sa devina mai dens inainte de asamblare. - Asamblarea prajiturii:
Asaza prima foaie de blat intr-o tava.
Intinde jumatate din crema alba peste blat.
Adauga mousse-ul de piersici, pastrand 3-4 linguri pentru decor.
Intinde restul cremei albe peste mousse.
Asaza a doua foaie de blat deasupra.
Acopera prajitura cu restul de crema alba si decoreaza cu mousse-ul de piersici, creand un efect marmorat cu ajutorul unui betisor.
Lasa prajitura la frigider pentru cel putin 3-4 ore inainte de servire.
Pofta buna! 😊