Prajitura cremoasa cu ciocolata

Daca esti in cautarea unei prajituri cu adevarat spectaculoase si delicioase, acesta prajitura cremoasa cu ciocolata este raspunsul perfect. Cu straturi bogate de crema de ciocolata, un blat pufos de nuca si o glazura fina de frisca, aceasta prajitura va deveni cu siguranta vedeta oricarei ocazii speciale.

Prajitura cremoasa cu ciocolata

Ingrediente pentru blat:
5 albusuri
120 g zahar
100 g nuci macinate
1 lingura de faina de grau

Ingrediente pentru crema:
1 litru de lapte
5 galbenusuri
3 budinci de vanilie sau smantana fara zahar
6 linguri de faina de grau
80 g zahar
250 g unt la temperatura camerei
200 g ciocolata cu lapte (am folosit ciocolata cu 50% cacao)
200 g ciocolata alba

Ingrediente pentru glazura:
250 ml smantana pentru frisca, racita (30% sau 36% grasime)
2 lingurite fixativ pentru frisca (optional)
1 lingura zahar pudra
Cacao pentru presarat

Mod de preparare

Prepararea cremei:
Pune aproximativ 700 ml de lapte intr-o cratita, adauga zaharul si pune-l pe foc pana incepe sa fiarba. In laptele ramas, adauga galbenusurile, faina si budinca, amestecand bine pentru a evita formarea cocoloaselor. Eu am folosit un mixer pentru acest pas.
Cand laptele incepe sa fiarba, adauga amestecul de budinca si galbenusuri, gatind o budinca groasa. Amesteca constant pentru a preveni arderea (daca apar cocoloase, nu te ingrijora, doar amesteca energic). Dupa ce budinca a inceput sa fiarba, redu focul la minim si continua sa amesteci timp de aproximativ 1-2 minute.
Ia budinca de pe foc si imparte-o in doua parti egale. Intr-una adauga ciocolata alba, iar in cealalta ciocolata cu lapte, amestecand bine pana se topeste ciocolata (Budinca poate sa se ingroase putin, dar asa trebuie sa fie).
Acopera fiecare budinca cu folie alimentara si las-o sa se raceasca complet, pana ajunge la temperatura camerei, la fel ca untul.

Prepararea blatului:
Intr-un bol curat, bate albusurile pana devin spuma. Adauga zaharul si continua sa bati timp de 2-3 minute, pana se dizolva zaharul. Adauga nucile macinate si faina, amestecand cu o spatula.
Pune compozitia intr-o tava de 25×30 cm tapetata cu hartie de copt, niveland-o uniform. Coace in cuptorul preincalzit la 180°C, pe functia de coacere sus-jos, timp de aproximativ 30 de minute. Am copt la nivelul cel mai de jos al cuptorului. Dupa ce scoti blatul din cuptor, lasa-l sa se raceasca complet (spuma va scadea mult).

Finalizarea cremei:
Indeparteaza folia de pe budinca cu ciocolata neagra si bate-o cu mixerul pana devine mai cremoasa. Apoi adauga 125 g de unt taiat bucati si mixeaza pana obtii o crema uniforma. Repeta aceiasi pasi cu budinca cu ciocolata alba.
Scoate blatul din tava si indeparteaza hartia de copt. Pune blatul inapoi in tava (datorita faptului ca ai indepartat hartia de copt, prajitura se va taia mai usor). Pe blatul din tava, intinde jumatate din crema alba si niveleaza. Apoi intinde jumatate din crema neagra si niveleaza. Adauga restul de crema alba si crema neagra ramasa, apoi niveleaza.

Glazura:
Intr-un bol, pune smantana, adauga zaharul, fixativul si bate pana obtii frisca.
Intinde frisca obtinuta peste prajitura si niveleaza.
Presara putina cacao deasupra si pune prajitura in frigider pentru toata noaptea.

Dupa o noapte in frigider, aceasta prajitura decadenta este gata sa fie savurata. Fiecare strat, de la crema fina de ciocolata pana la glazura aerata de frisca, te va cuceri. Impartaseste acest deliciu cu cei dragi si bucura-te de un moment de pura rasfatare culinara.