Prajitura cu aluat fraged, crema fina, nuci si mere

Jabłecznikul cu nuci si crema este o prajitura rafinata, cu straturi bogate de aluat fraged, mere aromate, blat pufos cu nuci si o crema fina de budinca. Aceasta combinatie echilibrata de texturi si gusturi face din acest desert o alegere perfecta pentru orice ocazie.

Ingrediente
🔹 Pentru aluat (tava de 23 x 38 cm):
300 g faina alba
150 g margarina
4 galbenusuri
40 g drojdie proaspata
1 lingura plina de zahar pudra
2 linguri smantana (18%)
🔹 Pentru stratul de mere:
1,5 kg mere (preferabil soiul Reneta)
1 lingurita rasa de scortisoara
4 linguri zahar tos (sau mai mult, dupa gust)
1 lingura pesmet
🔹 Pentru blatul cu nuci (se coc doua blaturi):
4 oua
4 linguri rase de nuci macinate
3 linguri rase de pesmet
4 linguri zahar tos
1 lingura faina alba
1 lingurita rasa praf de copt
Un praf de sare
🔹 Pentru crema de budinca:
500 ml lapte
2 plicuri budinca de frisca (fara zahar, pentru 500 ml lapte)
4 linguri pline de zahar tos
1 lingura zahar vanilat
200 g unt
🔹 Pentru decor:
Glazura de ciocolata

Mod de preparare
1️⃣ Preparare stratul de mere:
Curata merele, spala-le si da-le pe razatoarea mare. Amesteca-le cu zaharul si scortisoara.
Freaca drojdia cu zaharul pudra. Taie faina cu margarina, apoi adauga galbenusurile, smantana si drojdia frecata.
Framanta un aluat omogen si imparte-l in doua parti egale.
Intinde prima parte a aluatului intr-o tava, presara pesmet, adauga merele, presara din nou pesmet si acopera cu aluatul ramas.
Coace in cuptorul preincalzit la 160°C timp de aproximativ 40 de minute.
2️⃣ Prepararea blaturilor cu nuci:
Separa albusurile de galbenusuri si bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma tare. Adauga treptat zaharul, apoi galbenusurile.
Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, nucile macinate si pesmetul.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata doar pe fund cu hartie de copt.
Coace fiecare blat 20 de minute la 170°C.
3️⃣ Prepararea cremei de budinca:
Fierbe 250 ml lapte cu zaharul si zaharul vanilat.
Dizolva praful de budinca in restul de lapte si adauga-l peste laptele fierbinte, amestecand continuu pana se ingroasa. Lasa la racit.
Mixeaza untul moale pana devine pufos, apoi incorporeaza treptat budinca racita.
4️⃣ Asamblare:
Asaza primul blat cu nuci, intinde jumatate din crema peste el.
Adauga stratul de mere.
Intinde restul cremei si acopera cu al doilea blat cu nuci.
Decoreaza cu glazura de ciocolata.

Lasa prajitura la rece cateva ore inainte de servire pentru ca aromele sa se intrepatrunda perfect! 🍏🌰🍰