Ingrediente pentru aluatul fraged:
250 g unt, rece si taiat cubulete
5 galbenusuri (de la oua mari)
150 g zahar pudra
16 g zahar vanilat
400 g faina
1 lingurita praf de copt
Ingrediente pentru crema de branza:
1,2 kg branza de vaci grasa sau semigrasa
200 g unt*
200 g smantana fermentata (18% grasime)
14 albusuri de ou (de la oua mari) + un praf de sare
350 g zahar fin (impartit in doua – jumatate pentru crema, jumatate pentru albusuri)
40 g budinca de vanilie sau frisca, praf
16 g zahar vanilat
1 cana de stafide (optional)
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Prepararea aluatului:
Pune toate ingredientele intr-un robot de bucatarie si amesteca pana cand obtii o bila omogena de aluat fraged. Alternativ, poti framanta aluatul manual, adaugand untul in faina si praf de copt, apoi restul ingredientelor, framantand rapid pana cand aluatul devine neted.
Imparte aluatul in doua parti egale, infasoara-le in folie alimentara, aplatizeaza-le si lasa-le la congelator pentru 2 ore sau pana cand sunt suficient de tari pentru a fi date pe razatoare.
Prepararea cremei de branza:
Intr-un bol, bate untul impreuna cu jumatate din zahar pana devine o crema albicioasa si pufoasa. Adauga treptat branza, mixand constant pana la omogenizare.
Adauga smantana, praful de budinca, zaharul vanilat si mixeaza bine. La final, poti adauga stafidele, daca doresti.
Intr-un alt bol, bate albusurile cu un praf de sare. Adauga restul zaharului, cate o lingura pe rand, mixand pana obtii o spuma ferma si lucioasa.
Incorporeaza spuma de albusuri in crema de branza, adaugand-o treptat si amestecand usor.
Asamblarea si coacerea prajiturii:
Pregateste o tava adanca de 25 x 40 cm, unge-o cu unt si tapeteaza cu hartie de copt.
Rade pe razatoarea mare prima bucata de aluat, direct in tava, pentru a forma baza. Coace aluatul la 180-190°C timp de aproximativ 15 minute, pana capata o culoare aurie.
Toarna crema de branza peste baza coapta si niveleaza suprafata. Rade deasupra cea de-a doua bucata de aluat.
Coace prajitura la 180°C (fara ventilator) pentru aproximativ 1 ora – 1 ora si 10 minute. Las-o sa se raceasca in cuptorul stins, cu usa usor intredeschisa.
Prajitura devine mai gustoasa a doua zi. Inainte de servire, o poti presara cu zahar pudra sau glazura de ciocolata, dupa preferinta.
*Daca folosesti branza cu 18% grasime, cantitatea de unt poate fi redusa cu pana la 75%, adica aproximativ 50 g unt.
Pofta buna!