Prajitura cu aluat fraged, strat de cacao si glazura de zahar

Prajitura cu aluat fraged, strat de cacao si glazura de zahar

Pentru aluatul fraged:
250 g faina
100 g unt
50 g zahar
un varf de cutit de bicarbonat de sodiu
putina smantana
Pentru aluatul cu cacao:
50 g unt
100 g zahar
1 ou intreg
1 galbenus
un varf de cutit de bicarbonat de sodiu
2 lingurite cacao
100 ml lapte
130 g faina
Pentru asamblare si decor:
Gem (aproximativ 200 g, la alegere, de preferat acrisor)
1 albus de ou
100 g zahar pudra

Mod de preparare
Prepararea aluatului fraged:

Amesteca faina cu untul, zaharul, bicarbonatul de sodiu si putina smantana pana obtii un aluat omogen.
Imparte aluatul, pastrand trei sferturi pentru baza si restul pentru decor.
Intinde aluatul mare intr-o tava de dimensiuni 26 x 36 cm, tapetata cu hartie de copt.
Unge aluatul din tava cu un strat uniform de gem.
Prepararea aluatului cu cacao:
Bate untul cu zaharul pana devine cremos, apoi adauga oul intreg si galbenusul.
Incorporeaza cacaoa, bicarbonatul de sodiu, laptele si faina, amestecand pana la omogenizare.
Toarna acest aluat peste stratul de gem din tava.
Decorarea si coacerea:
Din aluatul fraged ramas, ruleaza bastonase subtiri, de grosimea unui creion, si asaza-le pe diagonala, la distante egale, peste stratul de cacao.
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C pana cand se rumeneste usor (aproximativ 25-30 de minute).
Prepararea glazurii:
Bate albusul de ou spuma tare impreuna cu zaharul pudra.
Intinde spuma peste prajitura calda, imediat dupa ce o scoti din cuptor.
Servirea:
Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o portiona. O poti servi simpla sau decorata cu putin zahar pudra pentru un efect festiv.