Aceasta prajitura cu caramel si crema de vanilie este un deliciu perfect pentru momentele in care doriti sa va rasfatati papilele gustative. Combinand textura crocanta a biscuitilor cu dulceata caramelului si finetea cremei de vanilie, aceasta reteta va va incanta prin simplitatea si bogatia aromelor.
Ingrediente pentru blat:
300 g biscuiti cu unt
Ingrediente pentru caramel:
250 g zahar
4 linguri apa
100 ml frisca lichida
100 g unt
Ingrediente pentru crema fiarta:
2 oua
100 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
40 g faina
40 g amidon
500 ml lapte
200 g unt moale
Ingrediente pentru decor:
500 ml frisca lichida
Ciocolata rasa
Mod de preparare:
Prepararea Caramelului:
Intr-o cratita, combinati zaharul cu apa si incalziti amestecul pana cand devine auriu. Adaugati treptat frisca lichida, amestecand constant pana cand caramelul se dizolva complet. Adaugati untul si continuati sa amestecati pana cand compozitia devine omogena.
Prepararea Cremei:
Intr-un bol, combinati galbenusurile cu faina, amidonul, esenta de vanilie si zaharul. Turnati laptele in amestecul de galbenusuri, amestecand continuu, si gatiti la foc mic pana cand crema se ingroasa. Dupa ce crema s-a racit, incorporati untul si mixati pana cand obtineti o textura fina si cremoasa.
Asezati 100 g de biscuiti pe fundul unei tavi, turnati caramelul preparat peste biscuiti, si apoi acoperiti cu un alt strat de biscuiti. Peste acest strat, adaugati crema de vanilie si acoperiti din nou cu biscuiti.
Bateti frisca pana cand se intareste si aplicati un strat uniform peste prajitura. Presarati ciocolata rasa pentru un finisaj elegant.
Lasati prajitura la frigider peste noapte pentru a se intari si a permite aromelor sa se dezvolte pe deplin.
Deliciu cu Nuci Caramelizate, Crema de Vanilie si Lamaie. Prajitura care i-a cucerit pe toti
Ingrediente Necesare
Pentru nucile caramelizate:
200 gr nuci prajite
10 linguri zahar
Pentru blat:
500 gr nuci, migdale si alune prajite (poti folosi doar nuci, daca preferi)
16 albusuri de ou
32 linguri zahar (nu cu varf)
2 esente de rom
Zeama de la 1 lamaie
Extract de vanilie
Un praf de sare
Pentru crema:
500 gr unt
16 galbenusuri de ou
350 gr zahar
800 ml lapte rece
8 linguri faina
Zeama de la 3 lamai
Coaja de la 2 lamai mari
Extract de vanilie (sau esenta)
Mod de Preparare
Prepararea nucilor caramelizate:
Pune nucile, alunele si migdalele pe o tava tapetata cu hartie de copt si coace-le la 200 de grade timp de aproximativ 15 minute, avand grija sa nu se arda. Dupa ce s-au racit putin, marunteste-le intr-un blender si lasa-le deoparte. Intr-o cratita, caramelizeaza 10 linguri de zahar la foc mic, apoi adauga 200 g de nuci prajite si amesteca bine. Rastoarna amestecul pe folie de aluminiu si lasa-l sa se raceasca complet. Odata racit, marunteste-l din nou in blender.
Prepararea blatului:
Bate albusurile cu un praf de sare pana devin spumoase, apoi adauga treptat zaharul si mixeaza continuu timp de 10 minute. Incorporeaza esentele de rom, vanilia si zeama de lamaie in spuma de albusuri. Adauga nucile, alunele si migdalele prajite si maruntite in aceasta compozitie. Imparte amestecul in trei parti egale si toarna fiecare parte intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coace foile la 180 de grade timp de 20 de minute fiecare. Dupa coacere, scoate foile din tavi si pune-le pe un prosop umed pentru a le dezlipi usor.
Prepararea cremei:
Lasa untul sa ajunga la temperatura camerei, iar laptele incalzeste-l cu vanilia. Intr-un bol, bate galbenusurile cu zaharul, adauga 100 ml de lapte cald si incorporeaza faina, putin cate putin. Toarna amestecul de galbenusuri in laptele cald si gateste-l la foc mic pana cand se ingroasa. Lasa crema sa se raceasca complet, apoi mixeaza untul si adauga treptat coaja si zeama de lamaie. Incorporeaza crema de vanilie racita, lingura cu lingura, mixand continuu.
Asamblarea prajiturii:
Asaza prima foaie de blat intr-o tava si acoper-o cu un strat de crema. Repeta acelasi proces cu celelalte foi si crema ramasa. Pe ultimul strat de crema, presara pudra de nuci caramelizate. Pune prajitura la rece si las-o sa se odihneasca pana a doua zi.