Ingrediente:
Pentru o tava de aproximativ 25×35 cm.
Blat de cacao:
6 oua
150 g zahar
130 g faina alba
2 lingurite praf de copt (10 g)
25 g cacao
Crema de branza:
200 g unt
1 kg branza cremoasa pentru prajituri
250 ml lapte
3 oua
150 g zahar
2 plicuri budinca de smantana sau vanilie, fara zahar (40 g fiecare)
Spuma de cafea:
500 ml smantana pentru frisca (30% sau 36% grasime)
90 g zahar pudra
15 g gelatina
100 ml apa fierbinte
15 g cafea instant tip crema
Decor:
Ciocolata rasa pentru topping
Mod de preparare:
Blatul de cacao:
Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma tare, apoi adauga treptat zaharul, mixand continuu.
Redu viteza mixerului, adauga galbenusurile pe rand, apoi cerne faina, cacao si praful de copt deasupra. Amesteca usor cu o spatula pana se incorporeaza.
Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace in cuptorul preincalzit la 180°C, functie clasica (fara ventilatie), timp de aproximativ 25 de minute. Fa testul scobitorii.
Dupa racire, taie blatul in doua foi egale.
Crema de branza:
Dizolva cele 2 plicuri de budinca in 250 ml lapte rece.
Incalzeste untul si zaharul intr-o cratita pana se topesc, apoi adauga branza, amestecand bine.
Incorporeaza ouale, amestecand energic cu un tel.
Creste putin focul si adauga amestecul de budinca. Fierbe pana cand crema se ingroasa, amestecand constant pentru a evita lipirea.
Lasa crema sa se racoreasca usor, apoi intinde-o fierbinte peste prima foaie de blat. Acopera cu a doua foaie.
Spuma de cafea:
Dizolva gelatina in apa fierbinte, amesteca bine si las-o sa se raceasca.
Bate smantana cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi adauga cafeaua instant si mixeaza.
Incorporeaza gelatina racita, mixand pana la omogenizare. Intinde spuma peste stratul superior al blatului.
Decorare si servire:
Niveleaza spuma si presara ciocolata rasa deasupra.
Pune prajitura la frigider pentru cel putin 8 ore, de preferat peste noapte, inainte de a-l taia si servi.