Prajitura cu blat pufos de cocos, crema delicata de vanilie si jeleu de zmeura

Prajitura cu blat pufos de cocos, crema delicata de vanilie si jeleu de zmeura

Aceasta prajitura combina textura pufoasa a blatului, aroma dulce a cocosului si prospetimea zmeurei, completate de un strop de lichior de cocos. Este ideala pentru ocazii speciale sau pentru a impresiona invitatii cu un desert plin de savoare. Recomandam racirea prajiturii cateva ore inainte de servire, pentru ca toate aromele sa se intrepatrunda perfect.

Ingrediente pentru blat simplu:
3 oua (marimea L)
80 g faina de grau (tip 450 sau 500)
60 g zahar
1/2 lingurita praf de copt

Ingrediente pentru blat cu cocos:
3 albusuri
100 g fulgi de cocos
60 g zahar
1 lingura faina de grau
1 lingura amidon
1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare

Ingrediente pentru fructe in jeleu de zmeura:
200 g zmeura (proaspata sau congelata)
2 lingurite suc de lamaie
1 lingura zahar
2 lingurite amidon
2-3 linguri apa rece

Ingrediente pentru crema de budinca:
1 litru lapte
3 galbenusuri
100 g unt
2 plicuri budinca de vanilie (aproximativ 40 g fiecare)
1 lingura amidon
60 g zahar
50 ml lichior de cocos

In plus:
150 ml lichior de cocos (poate fi si lichior de casa sau sirop de cocos amestecat cu lapte si vodca in proportie de 1:1:1)

Mod de preparare:

Prepararea cremei de budinca:
Incepe cu prepararea budincii, deoarece aceasta trebuie sa se raceasca. Intr-o cratita, fierbe 800 ml lapte. Dizolva plicurile de budinca si amidonul in restul de 200 ml lapte, apoi adauga galbenusurile si amesteca cu un tel. Toarna amestecul peste laptele fierbinte si gateste amestecand continuu pana cand se ingroasa. Acopera budinca cu folie alimentara si las-o sa se raceasca complet.

Crema de unt:
Bate untul moale intr-un bol, adaugand treptat budinca racita si lichiorul de cocos. Mixeaza pana cand obtii o crema omogena si fina. Crema este gata.

Prepararea blatului simplu:
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Bate ouale impreuna cu zaharul timp de 10 minute pana devin o spuma pufoasa. Adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si amesteca usor. Toarna aluatul intr-o tava (24×24 cm) tapetata cu hartie de copt si coace timp de aproximativ 18 minute. Lasa blatul sa se raceasca complet inainte de asamblare.

Prepararea blatului de cocos:
Bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma tare. Adauga treptat zaharul si continua sa bati. Adauga faina de grau, amidonul, praful de copt si fulgii de cocos. Toarna aluatul intr-o tava tapetata si coace la 160°C timp de 25 de minute. Dupa coacere, lasa blatul sa se raceasca.

Prepararea jeleului de zmeura:
Intr-o cratita mica, incalzeste zmeura cu zaharul si sucul de lamaie la foc mic. Cand zmeura incepe sa isi lase sucul, adauga amidonul dizolvat in apa si amesteca pana cand compozitia se ingroasa si capata consistenta unui jeleu. Lasa-l sa se raceasca.

Asamblarea prajiturii:
Umezeste blatul simplu cu jumatate din lichiorul de cocos si asaza-l in tava de copt. Intinde deasupra jeleul de zmeura. Peste jeleu, intinde uniform crema de budinca. Umezeste partea inferioara a blatului de cocos cu restul de lichior si asaza-l deasupra. Apasa usor pentru a fixa straturile. Pune prajitura in frigider pentru cateva ore, ideal ar fi sa o lasi la rece peste noapte.

Aceasta prajitura va deveni favorita celor care apreciaza deserturile aromate si cu o nota de rafinament.