Aceasta placinta cu branza de vaci aduce in prim-plan aromele autentice ale bucatariei de casa, fiind perfecta pentru cei care doresc sa savureze un desert traditional, simplu, dar plin de savoare. Aluatul fraged si umplutura bogata de branza, imbinata cu smantana cremoasa, fac din aceasta reteta o alegere ideala pentru orice masa in familie.
Ingrediente pentru o tava de 35×23,5 cm:
Pentru aluat:
250 g + 1 lingura de faina alba
1 lingura de untura de mangalita
un praf de sare
1 ou mic
aproximativ 150 ml lapte
20 g drojdie proaspata
1 lingurita de zahar
untura si faina pentru tapetat tava
pesmet pentru presarat
Pentru umplutura:
1 kg branza de vaci de casa (nu foarte moale)
2-3 linguri de gris
aproximativ 1 lingurita de sare
zahar dupa gust
3 oua + 1 albus
Pentru topping:
150 g smantana
1 galbenus de ou
Mod de preparare:
Sfarama drojdia in laptele caldut cu zahar, amesteca bine cu 1 lingura de faina si lasa sa creasca acoperit.
Framanta restul de faina cu untura, adauga sarea, oul batut, drojdia crescuta si framanta pana obtii un aluat moale.
Pune aluatul pe o suprafata presarata cu faina, acopera-l cu un castron si lasa-l la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul, aproximativ 30 de minute.
Pentru umplutura, amesteca branza cu sare, ouale intregi si albusul, adauga 2 sau 3 linguri de gris, in functie de consistenta branzei. Indulceste dupa gust cu zahar.
Intinde aluatul crescut la dimensiunea tavii, asaza-l in tava unsa cu untura si presarata cu faina, presara pesmet deasupra si intinde uniform umplutura de branza.
Amesteca smantana cu galbenusul de ou si intinde uniform peste umplutura.
Coace placinta in cuptorul preincalzit la 250°C, apoi redu temperatura la 175-180°C si coace pana se rumeneste. Las-o sa se raceasca putin si taie-o cat este inca calda. Serveste-o calda.
Sfat:
Daca branza este prea acra, poti adauga putin zahar, dar doar atat cat sa nu pierzi din gustul sarat al placintei. Personal, imi place sa fie sarata, dar cu o usoara nota dulce.
Placinta cu branza de vaci este un deliciu care aduce aminte de gusturile copilariei, fiind perfecta pentru momentele in care vrei sa te rasfeti sau sa iti impresionezi oaspetii. Savureaza-o calda, alaturi de cei dragi, si bucura-te de aromele autentice care iti vor incalzi sufletul.