Ingrediente (pentru o tava de 20×20 cm)
Pentru aluat:
250 g faina
3 oua
60 g zahar pudra
60 ml ulei
30 g smantana grasa
1 lingurita praf de copt (nivelata)
10 g cacao (aproximativ 1 lingura)
Optional: 1 lingura de apa rece
Pentru crema de branza:
500 g branza cremoasa pentru prajituri
200 g smantana 18% grasime
3 oua
2 linguri suc de lamaie
2 linguri coaja rasa de lamaie
3 linguri praf de budinca de vanilie
Zahar dupa gust
Mod de preparare
Tapeteaza o tava de 20×20 cm cu hartie de copt. Unge usor baza cu unt si presara faina.
Preincalzeste cuptorul la 200°C, setand apoi temperatura la 170°C pentru coacere.
Intr-un bol, amesteca branza, smantana, ouale, sucul si coaja de lamaie. Adauga zahar dupa gust (in functie de cat de dulce preferi crema). Amesteca bine cu o spatula sau un tel.
Intr-un bol, combina faina, praful de copt si zaharul pudra. Amesteca ingredientele uscate.
Adauga ouale, uleiul si smantana. Foloseste un mixer pentru a obtine un aluat faramicios, asemanator unor firimituri.
Separa jumatate din aluat si pune deoparte.
In cealalta jumatate, adauga cacao si o lingura de apa. Mixeaza pana cand aluatul devine mai umed si poate fi modelat in bucati mai mari.
Pune jumatate din aluatul alb in tava, presand usor cu mana pentru a forma baza.
Rupe bucati din aluatul cu cacao si distribuie-le deasupra stratului alb, in forme neregulate.
Toarna crema de branza peste stratul de aluat, niveland delicat cu o lingura.
Presara restul de aluat alb deasupra.
Introdu tava in cuptor si lasa prajitura sa se coaca timp de aproximativ 1 ora. Daca partea de sus se rumeneste prea tare, acopera cu hartie de copt sau pune o tava deasupra.
Dupa coacere, opreste cuptorul si lasa prajitura sa se odihneasca 10 minute, cu usa usor intredeschisa.
Scoate prajitura din forma dupa o ora, cand s-a racit complet.
Presara zahar pudra deasupra sau rade ciocolata pe prajitura cat este inca putin calda.