Aceasta prajitura cu branza si mac este perfecta pentru momentele in care iti doresti un desert fin, dar consistent. Aluatul fraged, combinat cu umplutura de mac si crema de branza, creeaza un echilibru delicios de texturi si arome. Prepararea necesita putina rabdare, dar rezultatul merita pe deplin!
Ingrediente pentru aluat:
250 g faina
1 plic zahar vanilat
0,5 lingurita sare
180 g margarina
10 g drojdie
200 ml lapte caldut
1 lingura zahar tos
3 galbenusuri
5 linguri smantana
Pentru umplutura de mac:
250 g mac macinat
140 g zahar pudra
180 ml lapte
1/2 lingurita scortisoara macinata (optional)
Pentru umplutura de branza:
250 g branza de vaci semi-degresata
120 g zahar pudra
2 galbenusuri
50 g stafide (optional, inmuiate in rom)
Coaja rasa de la 1 lamaie
2 linguri suc de lamaie
1 plic pudra pentru budinca de vanilie
5 linguri smantana
Pentru finalizare:
3 albusuri (pentru crema de branza)
Zahar pudra vanilat, pentru decor
Mod de preparare
Pregatirea aluatului:
Intr-un bol, amesteca laptele cald cu zaharul tos si drojdia. Lasa amestecul intr-un loc cald pana cand drojdia incepe sa se activeze.
Intr-un alt bol, combina faina, sarea si zaharul vanilat. Adauga margarina moale si amesteca pana obtii un aluat nisipos.
Toarna laptele cu drojdie peste faina, adauga galbenusurile si smantana. Framanta un aluat omogen si lasa-l la dospit aproximativ o ora, intr-un loc cald.
Prepararea umpluturii de mac:
Incalzeste laptele impreuna cu margarina. Cand amestecul incepe sa fiarba, adauga macul macinat si zaharul pudra. Amesteca constant timp de 2 minute, apoi lasa-l sa se raceasca.
Prepararea umpluturii de branza:
Trece branza de vaci printr-o sita sau foloseste un blender pentru a obtine o textura fina.
Adauga zaharul pudra, galbenusurile, stafidele, coaja si sucul de lamaie, pudra de budinca si smantana. Amesteca bine.
Asamblarea:
Intinde aluatul pe o hartie de copt, de dimensiunea tavii. Transfera-l in tava si inteapa-l usor cu o furculita. Modeleaza marginile aluatului, ridicandu-le putin pe peretii tavii.
Intinde umplutura de mac peste aluat, niveland-o cu o spatula umeda.
Finalizare:
Bate albusurile spuma tare si incorporeaza-le usor in crema de branza. Toarna aceasta compozitie peste stratul de mac si intinde-o uniform.
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 50 de minute, pana cand crema de branza incepe sa se fixeze si prajitura devine aurie.
Servire:
Lasa prajitura sa se raceasca in tava, apoi taie marginile pentru un aspect estetic, daca doresti. Feliaza cu un cutit umed si presara zahar pudra vanilat inainte de servire.