Aceasta prajitura delicioasa cu ciocolata si aroma de portocala combina arome intense si texturi delicate, oferind un desert perfect pentru orice ocazie. Urmariti reteta pas cu pas pentru a obtine un desert cu straturi fine, umplute cu crema aromata de vanilie si ciocolata.
Ingrediente pentru aluat:
480 g faina
100 g nuci macinate
1 lingurita coaja de portocala rasa
2 lingurite bicarbonat de sodiu
150 g untura
150 g zahar
2 oua
60 g miere (3 linguri)
5 linguri (aprox. 75 ml) lapte
Pentru crema:
1 l lapte
2 plicuri de budinca de vanilie
4 linguri amidon
12 linguri zahar
250 g unt
100 g coaja de portocala confiata
50 g ciocolata
Pentru glazura de ciocolata:
200 g ciocolata
5 linguri ulei
Mod de preparare:
Pregatirea aluatului: Amestecati faina cu nucile macinate, coaja de portocala si bicarbonatul de sodiu. Separat, bateti untura cu zaharul, ouale, mierea si laptele, apoi adaugati treptat amestecul de faina si nuci. Framantati pana obtineti un aluat moale si elastic. Daca preferati ca foile sa fie mai crocante, adaugati putina faina in plus.
Impartirea aluatului: Impartiti aluatul in cinci bile egale, fiecare de aproximativ 220 g.
Pregatirea foilor: Taiati cinci bucati de hartie de copt la dimensiunea tavii de copt. Intindeti fiecare bila de aluat pe hartia de copt, folosind o punga de plastic deasupra pentru a usura rularea, pana ajungeti la dimensiunea de 35×25 cm. Taiati marginile in exces pentru a obtine o forma perfecta.
Coacerea foilor: Incalziti cuptorul la 180°C. Intepati usor foile cu o furculita pentru a preveni umflarea in timpul coacerii. Coaceti foile pe dosul tavii pentru aproximativ 5 minute, pana devin usor aurii.
Presarea foilor: Dupa coacere, presati fiecare foaie cu o planseta sau o tava pentru a se aplatiza si a se uniformiza. Repetati acest proces pentru toate foile.
Pregatirea cremei: Puneti 800 ml de lapte la fiert cu zaharul. Dizolvati budinca si amidonul in restul de 200 ml lapte, apoi adaugati amestecul in laptele fierbinte, amestecand continuu pana se ingroasa. Dupa ce crema s-a ingrosat, adaugati untul taiat cubulete si mixati bine. Impartiti crema in doua parti egale; in prima parte adaugati coaja de portocala confiata, iar in cealalta, ciocolata topita.
Asamblarea: Alternati foile coapte cu straturi de crema, incepand cu cea de ciocolata si continuand cu cea de vanilie. Ultima foaie nu se unge cu crema. Acoperiti placinta cu hartie de copt si presati din nou pentru a se fixa bine straturile.
Glazura: Daca doriti, puteti acoperi placinta cu glazura de ciocolata inainte de servire, dar este la fel de delicioasa daca o presarati doar cu zahar pudra. Dupa cateva ore, placinta este gata pentru a fi taiata si servita.