Prajitura cu ciocolata si crema de branza: simpla, rapida si cu un gust rafinat, ca la cofetarie

Ingrediente necesare pentru blat:
170 g faina alba
50 g cacao
2,5 lingurite praf de copt
4 oua
80 g smantana fermentata
100 ml ulei de floarea-soarelui
120 g zahar
1/4 lingurita sare
Ingrediente pentru crema:
100 g smantana fermentata
400 g branza dulce (de tip cottage sau de vaci)
250 g lapte condensat
50 g cacao
Ingrediente pentru glazura:
60 g unt
100 g ciocolata neagra
40 g lapte
Pentru sirop:
100 ml apa
50 g zahar
20 g coniac sau brandy

Mod de preparare

  1. Prepararea blatului
    Intr-un bol mare, amestecati faina, cacaua, praful de copt si sarea. Separat, bateti ouale cu zaharul, smantana si uleiul, pana cand obtineti o compozitie omogena. Adaugati treptat amestecul uscat peste cel lichid si mixati pana la omogenizare.
    Tapetati o tava cu hartie de copt si turnati aluatul uniform. Coaceti in cuptorul preincalzit la 200 °C timp de 12-15 minute. Testati blatul cu o scobitoare; daca iese curata, blatul este gata. Scoateti-l din cuptor, lasati-l sa se raceasca, apoi indepartati cu grija hartia de copt.
    Nivelati marginile blatului cu un cutit si taiati-l in 4 straturi egale.
  2. Prepararea siropului
    Puneti apa si zaharul intr-un vas, aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba 2 minute. Dupa racire, adaugati coniacul si amestecati bine. Fiecare strat de blat va fi insiropat cu acest amestec.
  3. Prepararea cremei
    Combinati smantana, branza dulce, laptele condensat si cacaua intr-un bol si mixati pana cand obtineti o crema fina.
  4. Asamblarea prajiturii
    Asezati primul strat de blat pe un platou si intindeti un sfert din crema pregatita. Adaugati al doilea strat de blat, apasati usor si acoperiti cu inca un strat de crema. Procedati la fel si cu celelalte straturi. Dupa ce ati finalizat, puneti prajitura la frigider pentru cateva ore, pentru a se intari.
  5. Pregatirea glazurii
    Topiti untul impreuna cu laptele pe foc mic, pana ajunge aproape de punctul de fierbere. Adaugati ciocolata rupta in bucati mici si amestecati pana cand aceasta se topeste complet si glazura devine lucioasa. Turnati glazura uniform peste prajitura si lasati sa se raceasca si sa se intareasca.
    Servire
    Taiati prajitura in felii si savurati-o alaturi de cei dragi. Este un desert deosebit, perfect pentru orice ocazie. Pofta buna!