Ingrediente pentru blat:
150 gr faina
130 gr zahar
5 oua
30 ml ulei
30 gr unt
o lingura esenta vanilie
un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
600 g cirese proaspete
250 ml apa (daca folosesti cirese proaspete)
40 g amidon
1 lingurita scortisoara (optional)
Mod de preparare:
Prepararea blatului: Intr-un bol, bateti ouale cu un praf de sare pana devin usor cremoase. Adaugati esenta de vanilie si zaharul, continuand sa mixati. Incorporati untul topit si racit, apoi adaugati treptat uleiul, mixand inca aproximativ 2 minute. Cerneti faina peste compozitie si amestecati cu o lingura, folosind miscari de sus in jos pana cand se omogenizeaza complet. Turnati amestecul intr-o tava de 25×35 cm, tapetata cu hartie de copt, si coaceti in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 25-30 de minute. Dupa coacere, lasati blatul sa se raceasca in tava.
Prepararea umpluturii: Spalati ciresele, scoateti samburii si puneti-le intr-o oala. Adaugati apa si putina scortisoara. Aduceti compozitia la fierbere pe foc mediu, apoi separati 2-3 linguri de zeama si amestecati cu amidonul. Turnati amidonul dizolvat peste cirese si amestecati usor pana cand sosul de fructe se ingroasa. Opriti focul.
Asamblarea prajiturii: Folosind un cutit bine ascutit, taiati blatul pe lungime in doua parti egale. Asezati prima jumatate de blat in tava in care a fost copt sau intr-o tava similara, asigurandu-va ca este asezata pe o suprafata plana. Intindeti uniform sosul de cirese peste blat, apoi acoperiti cu cealalta jumatate de blat. Pudrati cu zahar si lasati prajitura la rece timp de aproximativ 2 ore inainte de a o taia si servi.