Daca iti plac deserturile elegante, aceasta prajitura cu afine si crema mascarpone este alegerea perfecta. Blaturi pufoase de cacao, umplutura cremoasa cu afine si branza, plus un strat final de frisca si mascarpone fac din aceasta prajitura o adevarata bijuterie culinara. Il poti pregati pentru ocazii speciale sau pentru a-ti rasfata familia cu un desert spectaculos.
Ingrediente
🔹 Pentru blatul de cacao:
180 ml apa
150 g zahar
180 ml ulei
4 linguri cacao
6 oua
70 g zahar
1,5 lingurita praf de copt
1,5 lingurita bicarbonat de sodiu
300 g faina alba
🔹 Pentru crema de afine si branza:
1 kg branza cremoasa
160 g zahar pudra
200 g lapte praf
300 ml smantana pentru frisca (30%)
100 ml apa fierbinte
3 linguri gelatina
250 g afine (proaspete sau congelate)
🔹 Pentru crema de frisca si mascarpone:
500 ml smantana pentru frisca (36%)
250 g mascarpone
4 linguri zahar pudra
Ciocolata neagra rasa pentru decor
Mod de preparare
🔹Prepararea blatului de cacao
Intr-o cratita, amesteca apa, uleiul, zaharul si cacaua. Pune compozitia la foc mic, amesteca pana zaharul se dizolva, apoi las-o la racit.
Separa galbenusurile de albusuri. Bate albusurile spuma tare.
Mixeaza galbenusurile cu cele 70 g de zahar pana devin cremoase. Adauga compozitia racita de cacao si omogenizeaza.
Adauga faina cernuta, bicarbonatul si praful de copt, apoi incorporeaza spuma de albusuri cu o spatula.
Toarna compozitia intr-o tava (25×35 cm) tapetata cu hartie de copt. Coace la 180°C timp de 40 de minute.
Lasa blatul sa se raceasca complet, apoi taie-l in trei foi subtiri.
🔹Prepararea cremei de afine si branza
Dizolva gelatina in 100 ml apa fierbinte si las-o sa se raceasca putin.
Paseaza afinele cu un blender pana obtii un piure fin.
Bate smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma. Adauga branza cremoasa, apoi piureul de afine si mixeaza.
Incorporeaza laptele praf, apoi toarna gelatina, mixand la viteza mare pentru a obtine o crema omogena.
🔹Asamblarea prajiturii
Asaza prima foaie de blat pe un platou si intinde jumatate din crema de afine.
Acopera cu a doua foaie, adauga restul de crema, apoi asaza ultima foaie de blat.
Pune prajitura la frigider pentru a se intari crema.
🔹Prepararea cremei de frisca si mascarpone
Bate smantana rece pana incepe sa capete consistenta, apoi adauga zaharul pudra.
Incorporeaza mascarpone si mixeaza pana obtii o crema densa.
🔹Decorarea
Intinde crema peste prajitura si niveleaza frumos.
Presara deasupra ciocolata neagra rasa pentru un efect elegant.
Lasa prajitura la frigider peste noapte pentru cele mai bune rezultate.
Rezultatul? O prajitura moale, cremoasa si incredibil de gustoasa! 🍰✨