Prajitura cu crema de cacao si glazura de ciocolata – un desert delicios DE POST

Ingrediente pentru blat:
400 g faina alba
50 g cacao
200 g zahar
1 plic praf de copt (10 g)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
400 ml lapte vegetal (de soia, migdale sau ovaz)
150 ml ulei vegetal
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita otet de mere
Pentru crema:
500 ml lapte vegetal
80 g amidon de porumb
150 g zahar
50 g cacao
100 g unt vegetal (la temperatura camerei)
(puteti folosi unt de cocos sau untul vegetal de la Violife, se gaseste in majoritatea supermarketurilor)
1 lingurita esenta de rom
Pentru glazura:
200 g ciocolata neagra vegana
3 linguri ulei de cocos sau unt vegetal

Mod de preparare
Blaturile
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava dreptunghiulara (aproximativ 25×35 cm) cu hartie de copt.
Intr-un bol mare, amesteca faina, cacaoa, zaharul, praful de copt si bicarbonatul.
Adauga laptele vegetal, uleiul, esenta de vanilie si otetul. Mixeaza pana cand obtii o compozitie omogena.
Toarna compozitia in tava si coace timp de 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Lasa blatul sa se raceasca complet, apoi taie-l in trei foi egale pe orizontala.
Crema
Intr-o cratita, amesteca laptele vegetal cu amidonul, zaharul si cacaoa. Fierbe compozitia la foc mic, amestecand constant, pana se ingroasa.
Opreste focul si lasa crema sa se raceasca complet.
Mixeaza untul vegetal pana devine pufos, apoi incorporeaza treptat crema de cacao racita. Adauga esenta de rom si omogenizeaza.
Asamblarea prajiturii
Asaza prima foaie de blat pe un platou si intinde un strat generos de crema.
Pune a doua foaie, intinde din nou crema, apoi adauga ultima foaie de blat.
Acopera prajitura cu un strat subtire de crema pentru a uniformiza suprafata.
Glazura
Topeste ciocolata neagra impreuna cu uleiul de cocos sau untul vegetal, la bain-marie sau in cuptorul cu microunde.
Toarna glazura peste prajitura si niveleaz-o cu o spatula. Poti realiza modele decorative cu o furculita, daca doresti.
Lasa prajitura la frigider timp de 2-3 ore sau pana cand glazura se intareste.

Sfaturi utile
Pentru un plus de aroma, poti adauga nuci tocate, afine, visine sau chiar si fructe confiate intre straturile de crema.