Prajitura cu crema de cafea si blat pufos

Prajitura cu crema de cafea si blat pufos

Ideala pentru iubitorii de cafea si texturi fine. Cu multiple straturi de blat pufos si crema aromata de cafea, aceasta reteta este perfecta pentru momentele speciale in familie sau la ocazii festive.

Ingrediente pentru blat:
250 g unt
6 oua medii
350 g zahar
450 g faina
1,5 lingurite praf de copt
Ingrediente pentru crema:
500 g unt, la temperatura camerei
5 oua
200 g zahar
3 linguri cafea solubila, dizolvata in 2-3 linguri de apa
putin alcool pentru aroma, dupa gust

Mod de preparare:

Prepararea blaturilor:
Incepe prin a topi untul sau margarina si lasa-l sa se raceasca.
Cerne faina impreuna cu praful de copt.
Preincalzeste cuptorul la 175-180°C si pregateste o forma de tort de 28-29 cm in diametru sau deseneaza un cerc de aceasta marime pe hartie de copt.
Bate ouale impreuna cu zaharul pana obtii o compozitie pufoasa, asemanatoare unui pandispan. In timp ce continui sa mixezi, adauga treptat untul topit si racit, apoi faina, cate o lingura.
Pune 3-3,5 linguri de aluat pe hartia de copt, intinde intr-un strat uniform si coace fiecare blat timp de 8-10 minute. Repeta procesul pana la epuizarea aluatului, obtinand in jur de 7-9 blaturi.
Prepararea cremei:
Pune ouale si zaharul intr-un bol metalic. Pregateste un bain-marie: bolul trebuie sa fie asezat deasupra unei cratite cu apa fierbinte, dar sa nu atinga apa.
Bate amestecul pana devine albicios, pufos si caldut. Muta bolul intr-un alt recipient cu apa rece si amesteca pana cand ajunge la temperatura camerei.
Bate untul pana devine alb si cremos, apoi adauga treptat amestecul de oua racit, cate o lingura. In final, incorporeaza cafeaua dizolvata si cateva picaturi de alcool.
Asamblarea prajiturii:
Imparte crema in parti egale pentru fiecare blat. Pune primul blat pe un platou, intinde uniform un strat de crema, asaza urmatorul blat cu hartia de copt in sus, indeparteaza hartia si continua sa aplici crema. Repeta pana la ultimul blat, unde vei adauga restul de crema.
Lasa prajitura in frigider cateva ore, apoi, optional, o poti decora cu ganache sau pudra de cafea macinata fin.

Pofta buna!