Ingrediente pentru aluat:
500 g faina
150-200 g unt sau 100 g untura
1 plic praf de copt
2 oua
200 g zahar
Un praf de sare
Putin lapte, dupa necesitate
Ingrediente pentru crema:
200 g zahar
600 ml lapte
5 linguri faina
200 g unt
Ingrediente pentru glazura:
100 g ciocolata alba sau bruna
50 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare
Prepararea aluatului:
Amesteca toate ingredientele pentru aluat si framanta pana obtii un aluat omogen. Infasoara-l in folie alimentara si lasa-l la rece pentru cel putin 30 de minute.
Imparte aluatul racit in patru parti egale si intinde fiecare parte intr-o foaie dreptunghiulara, cat mai subtire posibil.
Coace fiecare foaie pe dosul unei tavi, in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 7-8 minute, pana devin usor aurii. Lasa-le sa se raceasca.
Prepararea cremei de caramel:
Topeste zaharul intr-o cratita, amestecand pana devine un caramel de culoare maro deschis.
Adauga 100 ml de apa fierbinte, apoi 200 ml de lapte fierbinte, si continua sa amesteci pana cand caramelul se dizolva complet.
Dizolva faina in restul de 400 ml lapte, apoi incorporeaza acest amestec in caramel. Fierbe totul pana cand compozitia se ingroasa.
Ia cratita de pe foc si adauga untul, amestecand pana se topeste si obtii o crema omogena. Lasa crema sa se raceasca putin inainte de a o intinde pe foi.
Asamblarea prajiturii:
Intinde crema de caramel intre foile de aluat, asezandu-le una peste alta.
Prepararea glazurii:
Topeste ciocolata impreuna cu smantana la bain-marie (deasupra unui vas cu apa fierbinte), amestecand pana obtii o glazura fina.
Intinde glazura de ciocolata deasupra prajiturii si, optional, decoreaza cu ciocolata bruna.
Pofta buna!