Prajitura cu crema de frisca si glazura de ciocolata

Prajitura cu crema de frisca si glazura de ciocolata

Aceasta prajitura delicioasa, cu straturi pufoase de blat cu cacao, crema de frisca si glazura de ciocolata, este desertul perfect pentru orice ocazie. Prepararea ei necesita putin timp, dar rezultatul este cu adevarat spectaculos. Hai sa descoperim impreuna cum se prepara aceasta prajitura irezistibila!

Ingrediente:

Pentru blat:
5 oua
150 g zahar
100 ml ulei
100 ml lapte
180 g faina
30 g cacao
1 plic praf de copt (10 g)
1 lingurita esenta de vanilie

Pentru crema de frisca:
400 ml frisca lichida
2 linguri zahar pudra
1 plic zahar vanilat (optional)

Pentru glazura de ciocolata:
200 g ciocolata cu lapte
100 ml smantana pentru frisca (minimum 30% grasime)

Mod de preparare:

  1. Prepararea blatului:
    Incepe prin a preincalzi cuptorul la 180°C si a pregati o tava dreptunghiulara de aproximativ 25×35 cm, pe care o tapetezi cu hartie de copt.
    Separa albusurile de galbenusuri. Intr-un bol mare, bate albusurile cu zaharul pana obtii o spuma tare si lucioasa.
    Intr-un alt bol, amesteca galbenusurile cu uleiul, laptele si esenta de vanilie. Adauga aceasta compozitie peste albusuri si amesteca usor cu o spatula.
    Cerne faina impreuna cu praful de copt si cacaoa, apoi incorporeaza-le treptat in compozitia de oua, amestecand usor pentru a mentine compozitia aerata.
    Toarna aluatul in tava si uniformizeaza-l. Coace blatul pentru aproximativ 25-30 de minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese curata. Lasa blatul sa se raceasca complet.
  2. Prepararea cremei de frisca:
    Intr-un bol, bate frisca lichida impreuna cu zaharul pudra si zaharul vanilat (daca folosesti) pana cand obtii o consistenta ferma, dar aerata.
    Asigura-te ca frisca este bine racita inainte de a o bate, pentru a obtine o textura cat mai pufoasa.
  3. Prepararea glazurii de ciocolata:
    Topeste ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca la bain-marie sau in cuptorul cu microunde, amestecand continuu pana cand obtii o glazura fina si lucioasa. Lasa glazura sa se raceasca putin inainte de a o folosi.
  4. Asamblarea prajiturii:
    Taie blatul in doua straturi egale. Asaza primul strat pe un platou si intinde uniform jumatate din crema de frisca deasupra.
    Asaza al doilea strat de blat si intinde restul de frisca peste acesta.
    Toarna glazura de ciocolata peste prajitura si niveleaza pentru a acoperi uniform suprafata.
    Da prajitura la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de a o taia si servi, pentru a permite aromelor sa se imbine si pentru a obtine felii perfecte.

Aceasta prajitura cu crema de frisca si glazura de ciocolata este o adevarata incantare pentru papilele gustative, fiind perfecta atat pentru mesele de sarbatoare, cat si pentru momentele in care doresti sa iti rasfeti familia cu un desert special. Incearc-o si bucura-te de arome intense si texturi catifelate!

Briose delicioase cu ciocolata – simple, rapide si foarte gustoase

reteta briose marmorate

Ingrediente:
2 oua
Putina sare
1 pliculet zahar vanilat
150 g zahar
80 ml ulei
170 ml lapte
50 g amidon de porumb
200 g faina
8 g praf de copt
2 linguri de cacao
3 linguri de lapte
Fulgi de ciocolata, dupa gust

Instructiuni de preparare:

Intr-un bol, combinati doua oua, un praf de sare, zahar vanilat si 150 g zahar obisnuit, apoi amestecati bine.
Adaugati 80 ml de ulei si continuati sa amestecati.
Turnati 170 ml de lapte si amestecati din nou.
Incorporati 50 g amidon de porumb.
Intr-un alt bol, cerneti 200 g faina si 8 g praf de copt, apoi adaugati-le treptat in amestecul de oua.
Amestecati usor pentru a evita formarea cocoloaselor.
Tapetati tava de briose cu hartie de copt si umpleti-le pe jumatate cu aluat.
Adaugati 2 linguri de cacao si 3 linguri de lapte in restul amestecului. Amestecati bine.
Turnati compozitia cu cacao in forme si amestecati usor cu o scobitoare pentru un efect marmorat.
Presarati fulgi de ciocolata deasupra.
Coaceti la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20 de minute.

Clatite cu Mere si Iaurt

Reteta rapida de clatite cu mere si iaurt

Ingrediente:
1 mar
1 ou
2 linguri de zahar
Un varf de cutit de sare
150 g iaurt
140 g faina simpla
1/2 lingurita de praf de copt

Mod de preparare:
Curata marul de coaja si rade-l fin.
Intr-un castron mare, bate oul cu zaharul si sarea pana se omogenizeaza.
Adauga marul ras si iaurtul in amestec, mixand bine.
Incorporeaza treptat faina si praful de copt, amestecand continuu pana obtii un aluat omogen.
Incalzeste putin ulei intr-o tigaie.
Cand tigaia este bine incinsa, ia cate o lingura de aluat si formeaza clatitele.
Prajeste-le la foc mediu pana devin aurii pe ambele parti.
Serveste-le imediat, calde si proaspete.