Prajitura cu crema de miere – desertul perfect pentru sarbatori

Prajitura cu crema de miere

Ingrediente pentru foile cu miere:
50 g unt
100 g zahar pudra
2 oua intregi
400 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura miere
Ingrediente pentru crema:
500 ml lapte
120 g faina
200 g unt
250 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
1 ou
Pentru glazura (optional):
200 g ciocolata (pentru deserturi sau neagra)
1 lingura ulei

Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:

Intr-un bol rezistent la caldura, pune untul, zaharul pudra, ouale si mierea. Amesteca ingredientele pe abur (bain-marie) pana cand compozitia devine omogena.
Ia bolul de pe abur si adauga faina si bicarbonatul de sodiu. Framanta compozitia pana obtii un aluat neted si elastic.
Modelarea si coacerea foilor:
Imparte aluatul in trei bucati egale, formand trei bile.
Intinde fiecare bucata sub forma de dreptunghi, astfel incat sa se potriveasca dimensiunilor tavii.
Coace fiecare foaie pe dosul unei tavi unse cu unt si presarate cu faina, in cuptorul preincalzit la 180°C.
Fii atent, deoarece foile se coc rapid din cauza mierii. Scoate-le din cuptor cand devin usor aurii.
Pregatirea cremei:
Intr-un bol, amesteca faina cu laptele, adaugandu-l treptat, pentru a evita formarea cocoloaselor.
Fierbe amestecul la bain-marie (pe abur), amestecand constant, pana devine un compus gros si uniform. Lasa-l sa se raceasca complet.
Separat, mixeaza untul moale cu zaharul pudra, zaharul vanilat si oul, pana obtii o compozitie cremoasa.
Incorporeaza treptat crema de faina racita in amestecul de unt, mixand pana cand obtii o crema omogena si fina.
Asamblarea prajiturii:
Asaza prima foaie de prajitura pe un platou si intinde jumatate din crema pregatita.
Pune a doua foaie peste crema si apasa usor pentru a se fixa bine.
Intinde restul de crema peste a doua foaie, apoi adauga ultima foaie de prajitura.
Pregatirea glazurii (optional):
Topeste ciocolata impreuna cu o lingura de ulei la bain-marie sau in cuptorul cu microunde.
Intinde glazura peste prajitura, niveland-o cu o spatula pentru un aspect uniform.
Odihna si servirea:
Lasa prajitura la rece timp de 1-2 zile. In acest timp, foile fragede de miere se vor inmuia, iar aromele se vor combina perfect.
Taie prajitura in felii frumoase si serveste-o cu drag!