Prajitura cu crema dubla si strat crocant de nuci

Prajitura cu crema dubla si strat crocant de nuci

Aceasta prajitura cu doua tipuri de crema si strat crocant de nuci este un desert rafinat, ideal pentru ocazii speciale. Combinatia dintre aluatul fraged, crema de vanilie si ciocolata, si stratul crocant de nuci creeaza un echilibru perfect de texturi si arome.

Ingrediente:

Aluat fraged:
190 g faina
2 linguri zahar
100 g unt
1 ou

Aluat cu nuci:
6 albusuri
100 g zahar
100 g nuci macinate (nuci, migdale sau alune de padure)
2 linguri ulei
Un praf de sare

Crema:
6 galbenusuri
2 plicuri budinca de vanilie fara zahar sau 4 1/2 linguri amidon de porumb
875 ml lapte
100 g zahar
100 g ciocolata neagra
200 g unt
Un borcan de gem acrisor (ex. de coacaze)
Fulgi de cocos sau migdale pentru decor

Mod de preparare:

Aluat fraged:
Amesteca faina, zaharul, untul si oul pentru a obtine un aluat fraged. Intinde-l intr-o tava de 23×33 cm si coace-l la 180°C timp de 15 minute, pana devine auriu.

Aluat cu nuci:
Bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma tare. Adauga zaharul treptat si continua sa bati pana devine lucios. Incorporeaza nucile si uleiul, amestecand usor. Coace amestecul in aceeasi tava la 180°C timp de 30 de minute.

Crema:
Amesteca galbenusurile, budinca (sau amidonul) si zaharul. Incalzeste restul de lapte cu zaharul, apoi toarna amestecul de galbenusuri si fierbe pana se ingroasa. Lasa crema la racit.
Mixeaza untul pana devine pufos, apoi adauga treptat crema de vanilie racita. Imparte crema in doua parti egale, iar in una din ele adauga ciocolata topita si racita.

Asamblare:
Pe aluatul fraged racit, intinde gemul, apoi adauga stratul de aluat cu nuci. Peste acesta, intinde crema de ciocolata, iar deasupra, crema de vanilie. Presara fulgi de cocos sau migdale pentru decor.

Lasa prajitura la rece inainte de servire pentru a permite aromelor sa se aseze.

Prajitura poloneza cu gem de fructe si bezea crocanta

Prajitura poloneza cu gem de fructe si bezea crocanta

Ingrediente:
500 g faina de grau
300 g unt
300 g zahar pudra
5 oua
50 g smantana 12%
10 g praf de copt
20 g cacao
400 g gem de fructe

Mod de preparare:

Pasul 1: Prepararea aluatului: Pe o suprafata de lucru, cernem faina, adaugam jumatate din zahar si praful de copt. Incorporam untul rece si amestecam pana obtinem o consistenta nisipoasa. Separam albusurile de galbenusuri – galbenusurile le adaugam in aluat, iar albusurile le punem deoparte pentru mai tarziu. Framantam aluatul pana devine omogen. Impartim aluatul in doua parti. Intr-una dintre ele adaugam cacao si framantam din nou. Impachetam jumatate din aluatul simplu si tot aluatul cu cacao in folie alimentara si le punem in frigider pentru aproximativ 20 de minute.
Pasul 2: Straturile de aluat: Intindem jumatate din aluatul simplu si il asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Il intepam cu o furculita, apoi il ungem cu un strat de gem acrisor. Scoatem din frigider aluatul cu cacao si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari, presarandu-l uniform peste stratul de gem.
Pasul 3: Incalzim cuptorul la 180°C.
Pasul 4: Batem albusurile pana obtinem o spuma tare. Adaugam treptat restul de zahar, continuand sa mixam pana cand spuma devine lucioasa si stabila. Acoperim stratul de aluat cu cacao cu aceasta bezea.
Pasul 5: Razuim restul de aluat simplu si il presaram peste bezea.
Pasul 6: Coacem prajitura „Plesniak” cu bezea in cuptor timp de aproximativ 45 de minute. Lasam sa se raceasca treptat in cuptor.